Elpusztult Fülöp, a több mint 10 éve itthon telelő gólya

Villanyvezetéknek repült és elpusztult a 15 éves, Fülöp nevű gólya, aki arról vált ismertté, hogy több mint 10 éve minden telet Magyarországon töltött. Rózsa Sándor szakember szerint baleset történt, de mégis elég különös az eset, mert a madár jól ismerte a környezetét. A gólya 12 éve döntött úgy, hogy társaival ellentétben nem repül el télen Afrikába, hanem Bodrogkeresztúron várja meg a tavaszt, s ezt követően többé nem is kelt útra.

Forrás: Majercsák Bertalan/ANPI

A madarat 2003-ban fiókaként egy olasz gólyakutató megjelölte színes gyűrűvel Észak-kelet Spanyolországban, az Ebro folyó völgyében, így folyamatosan nyomon lehetett követni. A hím gólya légvonalban számítva a kikelési helyétől 1905 km-re választott magának lakóhelyet. Ő az első ismert fehér gólya Magyarországon, akit Spanyolországban gyűrűztek. Ez azért is érdekes, mert a nyugat-európai gólyák a Gibraltári-szoroson át érik el Afrikát, s többnyire nem vetődnek el Európa középső és keleti területeire, s fészkelni is Nyugat-Európába térnek vissza.

Forrás: Majercsák Bertalan/ANPI

Fülöp 2006 óta lakott a Bodrog folyó mentén, s ugyan 2008-ban egy kis ideig Kenderesen is látták, ez volt az ismert legtávolabbi „kirándulása”, de azt telet is Bodrogkeresztúron töltötte. Mindig emberi segítség nélkül vészelte át a tél viszontagságait.

Forrás: Majercsák Bertalan/ANPI

Amint a földeken dolgozni kezdett egy traktor, mindjárt mögötte Fülöp gyalogolt élelem után kutatva. Sokat járt pockok után a lucernásokon, kaszálókon. Inni a Bodrogra és az ártéri vízfoltokra járt, nagy fagyok esetén a kompnál mindig talált szabad vízfelszínt. A nagy fagyok idején, -10 C fok alatt, fűtött kéményeken melegedett, s télen övé volt a falu összes gólyafészke. Ha nem talált elég természetes eledelt akkor a közeli szeméttelepen keresgélt kiegészítést. Az évek során több különböző fészekben költött, minden évben sikeresen repített legalább 1, legfeljebb 5 fiókát, összesen 37 utódot nevelt fel. A gólya igazi legendává vált Zemplénben, tiszteletére még futóversenyt is tartottak Fülöp, a különc elnevezéssel.

Forrás: Majercsák Bertalan/ANPI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!