Elindult a 10 milliós indonéz főváros első metrója

Joko Widodo indonéziai elnök ünnepélyes keretek között megnyitotta az első metrót a délkelet-ázsiai ország fővárosában, Jakartában. A 16 kilométeres metróvonal déli irányba halad a főváros alatt. Widodo egyúttal letette egy másik, észak felé haladó, 8 kilométeres vonal alapkövét, amelyet a tervek szerint 2024-ig fejeznek be. A 2,6 milliárd dolláros projektet japán tőkével valósítják meg.

Forrás: Wikimedia Commons/Rizky Maharani

A földalatti vasúttól azt várják, hogy enyhítse a nyomást a felszíni közlekedésen, és csökkentse a dugókat. Az elmúlt évtizedben jelentősen nőtt a felszíni közlekedés zsúfoltsága az autótulajdonosok emelkedő száma miatt. Indonéziában több infrastrukturális fejlesztést hajtottak végre az elmúlt években, hogy az ország felzárkózhasson szomszédjaihoz.

A metróvonal 13 megállója van és 30 percre rövidíti az autóval legalább másfél órás utat, ami valójában sokszor csak több óra alatt tehető meg a hatalmas dugók miatt. Az előzetes tervek szerint naponta 170 ezer ember használhatja majd a vonalat.

A hatalmas, széles sugárutak ellenére Jakartában szinte elviselhetetlen dugók alakulnak ki, elsősorban a város központjában. A közlekedési dugók csökkentése érdekében a főváros egyes legfontosabb útjain érvényben van a „három személy” szabálya, amely megtiltja csúcsforgalom idején azoknak a járműveknek a behajtását ezekre az utakra, amelyekben háromnál kevesebb utas ül.

Forrás:

A közel 10 milliós (agglomerációja 24 millió ember otthona) nagyvárost behálózzák a különböző városi vasútvonalak, ezek kapacitása azonban messze nem elégíti ki az igényeket, állandó a túlzsúfoltság. Népszerű közlekedési eszköz az autóbusz és a helyi iránytaxi (indonézül: angkutan kota). Csúcsforgalom idején, a vonatokhoz hasonlóan, ezek is igen zsúfoltak. A kormány 2003-ban létrehozta az expresszbusz-vonalat, amely a város déli és északi csomópontja között teremt összeköttetést.

Forrás: Wikimedia Commons/Gunawan Kartapranata
Forrás: Wikimedia Commons/Gunawan Kartapranata


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!