Elefánteladással kezeli a gazdasági válságot Zimbabwe

Harmincöt elefántot adott el Kínának a zimbabwei vadgazdálkodási hatóság, hogy finanszírozni tudja tevékenységét, ám az akciót hevesen elítélik a helyi állatvédő aktivisták, akik erkölcstelennek nevezték az állatok eladását. Az egykor virágzó dél-afrikai ország gazdasága széthullóban van, és a zimbabwei kormány azt állítja, muszáj eladnia a helyi vadállomány egy részét, hogy gondoskodni tudjon az állampolgárairól, és támogatni tudja a környezet megóvására irányuló erőfeszítéseket. A kormány az ország több millió dollárt érő elefántcsont-készleteinek eladását is napirendre tűzte.

elefantok-3Fotó: Wikipedia/JackyR

A zimbabwei vezetőség csak most erősítette meg hivatalosan az állatok december 23-i eladását. Korábban állatvédő aktivisták számoltak be arról, hogy az elefántokat repülőgéppel szállították el Kínába. A zimbabwei park- és vadgazdálkodási hatóság nem hozta nyilvánosságra, hogy Kína mennyit fizetett a 35 állatért, és azt sem, hogy felnőtt példányokat adtak-e el a kelet-ázsiai országnak. Két évvel ezelőtt történt már hasonló eladás az országban, ami ugyanilyen felháborodást váltott ki.

elefant-zimbabweFotó: Wikipedia/JackyR

Az afrikai ország vadgazdálkodási hatósága szerint 36 ezernél is több elefánt él az országban. A decemberben eladott példányok, amelyeket a Hwange Nemzeti Parkban fogtak be, három kínai vadasparkba kerültek. A zimbabwei hatóság szerint az eljárás során betartották a nemzetközi szabályokat. Hozzátették, korábban már Európába és az Egyesült Államokba is adtak el más állatokat.

elefant-zimbabwe-2Fotó: Wikipedia/JackyR

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!