Egyetlen elefánt sem esett vadorzók áldozatául az elmúlt évben Afrika egyik legnagyobb rezervátumában

Egyetlen elefántot sem öltek meg vadorzók az elmúlt egy évben Afrika egyik legnagyobb vadvédelmi rezervátumában, ami szakemberek szerint „rendkívüli fejlemény” a Svájcnál nagyobb területű, több tízezer állatnak otthont adó térségben. A Mozambik északi részén elterülő Niassa rezervátumban a kedvező fejlemény annak köszönhető a Wildlife Conservation Society (WCS) szerint, hogy a mozambiki kormány a térségbe gyorsreagálású egységeket vezényelt, amelyek „rettenthetetlenül járőröznek mind földön, mind a levegőben”.

Forrás: Benh LIEU SONG/Flickr

A térségben folyó légi és szárazföldi járőrözés, műholdas megfigyelés még nem teljes, és a szakértők szerint még évek kellenek ahhoz, hogy Niassa elefántpopulációja megerősödjön az orvvadászat visszaszorítása nyomán.

A járőrözésnek köszönhetően a leölt elefántok száma az évi 12 ezer egyedről fokozatosan csökkent, kétezer példány veszítette így életét a korábbi években. A vadorzás elleni fokozott fellépés 2015-17 között még tovább csökkentette a megölt elefántok számát.

“Utoljára 2018. május 17-én találtak vadorzók által megölt elefánttetemet Niassában. Ez egy páratlan eredmény. A politikai akarat a siker fő oka” – közölte James Bampton, a WCS mozambiki igazgatója az AP amerikai hírügynökséggel, ugyanakkor hozzátette, hogy a megmaradt elefántok alacsony egyedszáma is hozzájárult ahhoz, hogy csökkent a vadorzás.

Forrás: Wikimedia Commons/Bjørn Christian Tørrissen

Filipe Nyussi mozambiki elnök személyesen hatalmazta fel a hatóságokat a gyorsbevetésű erő létrehozására. Az új intézkedések nyomán a mozambiki kormány partnerei azt remélik, hogy valódi esélyt kaptak az niassai elefántok arra, hogy populációjuk megerősödjön. Az októberben végzett elefántszámlálás adatai szerint mintegy négyezer példány él a rezervátumban.

A bevezetett intézkedések alapján a gyorsbevetésű erők tagjai azonnal letartóztathatják a felételezett orvvadászokat, és 72 órán belül a helyi ügyész elé terjeszthetik ügyüket vádemelésre. Ha valakit csupán fegyverviselésen kapnak, az már egyenlő az illegális vadászat szándékával, ami 16 év börtönbüntetést vonhat maga után – mondta az illetékes.

A legutóbbi felmérések szerint az afrikai elefántpopuláció 415 ezerre csökkent a kontinensen az 1900-ban becsült több millióról.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!