Egy elefántmadár óriási tojása került elő egy amerikai múzeum gyűjteményéből

Másolatnak tartott elefántmadár-tojásról derült ki, hogy valódi: a Buffalói Tudományos Múzeum gyűjteményében lévő lelet teljesen ép. A múzeum kurátorai katalogizálás közben vették észre, hogy a 16. században kihalt madagaszkári madárfaj tojását rosszul feliratozták, s amikor jobban megvizsgálták kiderült, hogy valódi.

Forrás: The Buffalo Museum of Science

A tojás 71 centiméter magas és 1,4 kilogramm súlyú. Szakértők szerint a világon kevesebb mint 40 sértetlen elefántmadár-tojás van közintézményekben. A múzeum, amely egyébként még 1936-ban vásárolta meg a fosszilizálódott tojást, május elsején mutatja be a ritka leletet a közönségnek.

Forrás: The Buffalo Museum of Science

Ez a röpképtelen madár egykor Madagaszkár szigetén élt és akár három méter magasra is megnőhetett, súlya 349 és 499 kilogramm között volt, tojása pedig a legnagyobb a gerincesek között, beleértve a dinoszauruszokat is. Az elefántmadarakat csak töredékes csontjaik alapján ismerjük. Az mindenesetre bizonyos, hogy robusztus növényevő madarak voltak, hosszú nyakkal és kis fejjel. Valószínűleg lassú mozgású erdőlakók voltak. A bennszülöttek vadásztak ezekre a hatalmas madarakra és tojásaikból tárolóedényeket készítettek.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!