Egy anyamedve és bocsa járja az Aggteleki Nemzeti Park vidékét

Az utóbbi időszakban az Aggteleki Nemzeti Park térségében több alkalommal is előkerültek gyanús nyomok, melyek a barna medve (Ursus actos) jelenlétére utaltak, ám ezekből akkor nem lehetett kétséget kizáróan megállapítani, hogy valóban medvétől származnak. Néhány nappal ezelőtt azonban Kánó településhatárában medvenyomokat találtak. A nemzeti park munkatársai átvizsgálták az érintett terültet és sikerült több egyértelmű nyomot találni: ezek alapján 2 példány; egy anyamedve és egy bocs járja a vidéket.

Forrás: ANP/Szabó Ádám

A barna medve az utóbbi években egyre gyakrabban tűnik fel az északi határ környékén hazánkban. Az európai barna medve korábban általánosan elterjedt faj volt, de napjainkra ma már leginkább csak néhány magasabb hegységben található meg. Az erdélyi Kárpátokban jelentős a számuk, de stabil állományaik vannak a szlovákiai hegységekben így például az Alacsony- és Magas Tátrában, a Fátrában, valamint a Szlovák-paradicsomban is amely közvetlenül határos a Szlovák-karszttal is és egy földrajzi egységet alkot az Aggteleki-hegységgel. Így a barna medve hazai előfordulása bár érdekes, de nem váratlan az Aggteleki Nemzeti Parkban. A mostanihoz hasonló -anyamedve és bocs- észlelés egy alkalommal volt Jósvafő-Aggtelek-Égerszög térségében 2008-ban, s akkor több mint egy hónapig voltak jelen az állatok a területen.

Forrás: Francis C. Franklin/Wikimedia Commons

A barnamedve tipikus mindenevő; megeszik gyakorlatilag mindent, legyen az fű, gomba, gyökér, erdei gyümölcs, éppen rovar, kisemlős vagy gímszarvas méretű zsákmány. Bármelyik napszakban lehet aktív, de rendszerint reggel és este táplálkozik, a nap többi részét pedig vackában tölti. Több száz kilométert is kóborol egy év alatt, mindig az adott évszakban legtöbb táplálékot kínáló területeket keresve. Alapvetően magányos állatok, de a bő táplálékforrásoknál többen is összegyűlhetnek.

A bocsok jellemzően 350-500 gramm körüli súllyal január-februárban jönnek a világra. Az első 3-4 hónap után hagyják el a vackukat, de kezdetben nem tesznek meg nagy távolságokat, ezért nem kizárható hogy a most itt észlelt bocs már a Szlovák-karszt vagy akár az Aggteleki Nemzeti Park területén született.

Forrás: NPS Photo /C. Carson

Ilyenkor ősszel “töltik fel” tartalékaikat, és zokon vehetik, ha megzavarják őket táplálkozás közben. A bocsát védelmező anyamedve agresszíven léphet fel minden vélt és valós támadóval szemben. Ezért az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság kéri, hogy kirándulás, túrázás során a területre látogatók a kijelölt turista utakat használják és tartsák be a látogatási szabályokat.

Forrás: Rami Radwan/Wikimedia Commons


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!