Egy 17. században elsüllyedt hajó roncsait tárják fel a kutatók Angliában

A búvárok eddig számos tárgyat, köztük ónötvözetből készült kanalakat, érméket és navigációs műszereket hoztak felszínre a kelet-angliai Southend-on-Sea partjainál, a Temze torkolatában 1665-ben felrobbant London nevű hajó hullámsírjából. A projekt szóvivője szerint a roncs nagyjából akkora mennyiségű leletet rejthet, mint VIII. Henrik egykori zászlóshajója, a Mary Rose, amelyen a kutatók nagyjából 19 ezer tárgyat találtak – emlékeztetett a BBC News.

17. századi hajóroncsrekonstrukció

A délkelet-angliai Chathamben épített London felrobbanásának oka még ma is rejtély a kutatók előtt. A búvárók ez idáig tízszer merültek le a roncshoz, amely kettétörve hever a tengerfenéken. “Még mindig hátra van öt merülés, de mostanra annyit sikerült megállapítanunk, hogy a London roncsainak jó állapotban megmaradt és sérülékeny maradványai alátámasztják a hajó felrobbanásáról szóló történelmi feljegyzéseket” – mondta Mark Dunkley, a feltárást végző English Heritage örökségvédelmi szervezet régésze.

17. századi hajóroncs

A munkálatokban részt vevő Cotswold Archaeology illetékese, Steve Webster szerint a következő két évre kiterjedő projekt jelenleg az egyetlen hajóroncs-feltárás Angliában. “A mostani projekt lehetővé teszi számunkra, hogy jobban megértsük a 16. század első fele és a 17. század második fele között végbement változásokat, egy olyan időszakét, amelyet a britek tengeri hatalmának kiterjedése és a Brit Birodalom megszületése fémjelez” – tette hozzá Webster.

A London roncsait a London Gateway projekt előkészítő munkálataikor fedezték fel 2005-ben a kelet-angliai Thurrocknál. A felszínre hozott tárgyakat a helyi múzeumokat kezelő Southend Museums Service gondjaira bízzák.

Forrás: MTI, bbc.com


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!