Csodálatos, egyedülálló barlangok

A Kék tó barlangja, Brazíliában, State of Mato Grosso do Sul területén található. Brazília nyugati részén káprázatos föld alatti tavak található. A világhírű Blue Lake Cave, a “Kék tó barlangja” egyike ezeknek. Az azúrkék színű tó, melynek mélysége néhol eléri a 70 métert, sejtelmesen megbújik a grandiózus cseppkőképződmények csarnokai között.

Kék tó barlangja, Brazília

Kék tó barlangja, Brazília

Kék tó barlangja, Brazília

Minnehaha Falls, Minnesota, USA. A megfagyott vízesés csodálatos jégbarlangot hoz létre.

Minnehaha vízesé, USA

Minnehaha vízesés, USA

Minnehaha vízesés, USA

Glowworm-barlangnak vagyis Szentjánosbogár-barlangnak hívják azt a különleges új-zélandi barlangot, ahol különös világító élőlények élnek. A barlangról még több információt és fényképet találsz oldalunkon: A Glowworm-barlang világító lényei.

Glowworm-barlang

Glowworm-barlang

A Bulgáriában található Devetashka barlang a világon egyedülálló. Az évezredek alatt kialakult barlangban állítólag már ie. 70.000-ben a korai Kőkorszakban is éltek itt emberek. A barlang bejárata 35 m széles és kb. 30 m magas, ahogy befelé haladunk egyre kiszélesedik és egy hatalmas csarnokba érünk ahol a belső magasság néha eléri a 100 métert is. A csarnok kb. 2400 négyzetméter. A bejárat után kb. 200 méterre két területre oszlik a barlang. A bal oldali rész 2 km hosszan egy patakot kísér majd átfolyik a nagy csarnokon és az Osman folyóba ömlik. A jobb oldali rész is ahogy befelé haladunk egyre szélesebb lesz, majd egy nagy terembe jutunk ami 50 m hosszú és 10-15 m széles, a végén egy kis teremmel ami egykor oltár lehetett.

Devetashka barlang, Bulgária

Devetashka barlang, Bulgária

A Fingal-barlang a Skócia partjainál fekvő Belső-Hebridák szigetcsoporthoz tartozó Staffa-sziget egyik legszebb képződménye. A bazaltoszlopok szigetének is nevezik.

Fingal-barlang

Fingal-barlang

Fingal-barlang

Jégbarlang, Skaftafell, Izland. A gyönyörű jégbarlang a Svínafellsjökull gleccsernél jött létre, mely a Öræfajökull tűzhányó lejtőin alakult ki.

Jégbarlang, Izland

Jégbarlang, Izland

Chile különleges barlangja a Márványkatedrális. Argentína és Chile határán nyújtózik a legmélyebb dél-amerikai tó, a General Carrera. Partjainál közvetlenül az Andok fekszik, a tó pedig az évezredek alatt utat tört magának a hatalmas hegybe, melynek mészkő talapzatát mintha összehajtogatták volna a természeti erők. Így alakult ki Patagónia egyik leglenyűgözőbb látványossága a márványkatedrális barlangrendszer. A katedrálisról egyetlen barlangként szoktak beszélni, azonban három formációból épül fel. Az egyik legnagyobb az El Catedral, azaz a székesegyház, vagy katedrális, a két kisebb képződmény a La Capilla vagyis a kápolna, és a La Cueva azaz barlang néven ismert.

Márványkatedrális, Chile

Márványkatedrális, Chile

Márványkatedrális, Chile

Mexikóban a Chihuahua sivatag alatti Naica bányarendszerben található a gyönyörű Kristálybarlang (Cueva de los Cristales). A mexikói Naica városka ólombányájában, 300 méter méterrel a felszín alatt alakult ki. Ez a 2000-ben a helyi bányászok által véletlenül felfedezett Kristálybarlang, a világ legszebb és legnagyobb gipszkristály barlangja. A hatalmas Kristálybarlang mindazonáltal nemcsak rendkívül gyönyörű, rendkívül veszélyes is egyben: 45 Celsius fokos forróság uralkodik benne, levegője páratartalma pedig közel van a száz százalékhoz. A Kristálybarlangról még több képet láthatsz oldalunkon: Lélegzetelállító Kristálybarlang Mexikóban.

Kristálybarlang, Mexikó

Kristálybarlang, Mexikó

Az Ik Kil egy úgynevezett cenote, vagyis mély víznyelő Mexikó Yucatán államában, a Világörökség részét képező Chichén Itzá romváros közelében. A turisták kedvelt célpontja, úszni is szabad az alján található tóban. A csaknem függőleges falú víznyelő mélysége mintegy 40 méter, de a benne levő víz felszíne 26 méter mélyen van, átmérője 60 méter.

Ik Kil víznyelő

Ik Kil víznyelő


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!