Az ókori műemlékek nagy része épen maradt a visszafoglalt Palmürában – videó

Néhány értékes műemlék valóban megsemmisült, az ókori romok nagy része azonban túlélte az iszlamisták elmúlt tíz hónapos uralmát Palmürában, amelyet vasárnap foglalt vissza a szíriai hadsereg az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezettől – derült ki a világörökségi helyszínről készített legfrissebb felvételekből. Szakemberek szerint a károk helyreállításához öt évre lenne szükség. Mámún Abdul-Karim, a szíriai régészeti hivatal vezetője szerint a hatóságok “a legrosszabbra számítottak”, ám “a terület, általánosságban véve, jó állapotban van”.

Palmüra
Fotó: Wikipedia

Abdul-Karim hétfőn látogatott el Palmürába, hogy megkezdje az ókori műkincsek állapotának felmérését – számolt be a BBC News. “Amennyiben megkapjuk az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) jóváhagyását, akkor öt éven belül helyreállítjuk az Iszlám Állam által megrongált, vagy elpusztított épületeket” – idézte régészeti hivatal vezetőjét az Al-Arabíja hírtelevízió honlapja.

Bél temploma a pusztítás előtt és után:

templom

templom-2

VIDEÓ:

A Damaszkusztól 205 kilométerre keletre fekvő Palmürát (arab nevén Tadmur) az Iszlám Állam harcosai 2015 májusában foglalták el és nem sokkal később kivégezték azt az archeológust, aki negyven éve felügyelte a város értékes romjait. A terrorszervezet világnézete szerint az ókori műemlékek a bálványimádás kellékei, ezért bűnös dolgok. A megszállás tíz hónapja alatt az IÁ két kétezer éves templomot, egy diadalívet és több toronysírt is megsemmisített Palmürában, ami hatalmas nemzetközi felháborodást váltott ki. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár Ammánban nyilatkozva “biztatónak” minősítette Palmüra visszafoglalását és azt, hogy ezután meg lehet óvni a város műemlékeit. A szíriai konfliktust megelőzően évente több mint 150 ezer turista kereste fel a romvárost.

palmuraFotó: Wikipedia

Palmüra
Fotó: Wikipedia

VIDEÓ:

A szíriai hadsereg aknakutatói hozzáfogtak a visszafoglalt Palmüra megtisztításához az Iszlám Állam terrorszervezet által hátrahagyott robbanóanyagoktól, miközben a harci alakulatok igyekeznek kiszélesíteni a város körül kialakított hídfőállást, ahonnan további támadásokat lehet indítani a dzsihadisták központjai irányában – közölték katonai források. A robbanó csapdák behálózzák a várost, beleértve a lakónegyedeket és a történelmi városmagot is. Az iszlamisták elmenekültek, de néhányan még ott bujkálnak. Még vasárnap is több öngyilkos merényletet hajtottak végre. Az aknamentesítésben orosz segítségre is számítanak – mondták el.

A helyszíni jelentések szerint “a szíriai sivatag gyöngyének” is nevezett Palmüra szellemváros, a lakosság elmenekült a harcok elől. Mindenfelé súlyosak a károk. Két híres ókori templomból csak kőhalom maradt – jelentette egy tudósító, és a szíriai állami televízió helyszíni képein is nagy pusztítás látható.

Palmüra

Palmüra katonai repülőterét megnyitották a forgalom előtt, és legalább egy szíriai repülőgép már le is szállt. Harcok folynak a várostól keletre és nyugatra is, hogy megelőzhessék az iszlamisták ellentámadását. A szíriai hadsereg főparancsnoksága egy közleményben azt ígérte, hogy Palmüra bevétele “dominóhatást” fog okozni, és a szélsőségesek végső vereségéhez vezet. “Ez súlyos csapás volt az Iszlám Államra, és minden bizonnyal aláássa harci morálját” – hangsúlyozta. Palmürán át vezet a sivatagi út az Iszlám Állam szíriai fővárosa, Rakka és a kezén lévő legnagyobb szíriai város, Deir ez-Zór, egy olajtermelő tartomány központja felé. Mindkét város több mint 200 kilométerre van Palmürától, bevételük nem lesz könnyű.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!