Az elmúlt 25 évben a felére csökkent a gyermekhalandóság

Az elmúlt 25 évben, vagyis 1990 óta világszerte 53 százalékkal csökkent az öt éven aluliak halandósága, azonban még így sem sikerült elérni azt a célt, hogy 2015 végéig kétharmadával csökkenjen a csecsemő- és kisgyermekkori halandóság – derült ki az ENSZ Gyermekalapjának frissen közzétett jelentéséből. Az öt éven aluliak körében, többnyire megelőzhető okokból bekövetkező halálozások száma 1990 óta az évi 12,7 millióról idén 5,9 millióra csökkent, először süllyedve hatmillió alá. Ez azt jelenti, hogy míg 25 évvel ezelőtt 91 haláleset jutott ezer élve születésre, addig 2015-ben már csak 43.

Gyerekek

Az UNICEF, az Egészségügyi Világszervezet (WHO), a Világbank és az ENSZ Népesedési Főosztályának közös jelentése szerint azonban továbbra is 16 ezer öt éven aluli gyermek hal meg naponta a világban. Az adatok szerint 48 millió öt év alatti gyermek életét sikerült megmenteni azóta, hogy a világ kormányai a millenniumi célok közé sorolták a gyermekhalandóság megfékezését. A világ vezetői a következő 15 évre szóló újabb célok megfogalmazására készülnek a hónapban. Az UNICEF szerint további 38 millió kisgyermek életét lehetne megmenteni a gyermekhalandóság felszámolására irányuló erőfeszítések fokozásával. Az ENSZ Gyermekalapjának ügyvezető-helyettese, Geeta Rao Gupta szerint 2000 óta sok országban megháromszorozódott a gyermekhalandóság csökkenésének mértéke.

Gyerekek

Gyerekek

A jelentés szerint a legnagyobb kihívást továbbra is az élet első 28 napja jelenti: ekkor következik be ugyanis a halálozások 45 százaléka. A leggyakoribb halálokok továbbra is a koraszületés, a tüdőgyulladás, a szülés közben fellépő komplikációk, a malária, a vérmérgezés, a fertőzés miatti életveszélyes szövődmények. Az öt éven aluliak halála az esetek majdnem felében az alultápláltság számlájára írható.

A jelentés szerint a gyermekek születési helye továbbra is döntő jelentőségű a túlélési esélyeik szempontjából. A mutatók szerint Indiában a legmagasabb a gyermekhalandóság. Idén mintegy 1,5 millió öt éven aluli gyermek halt meg az országban, ami a globális gyermekhalálozás nagyjából 20 százalékát jelenti. Indiában minden 21 gyermekből egy nem éri meg az ötödik születésnapját.

gyerekek

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!