A világ első önfenntartó szigete

A 278 km²-es területű El Hierro a Kanári-szigetek legnyugatibb tagja. A sziget az első olyan terület lesz a világon, ahol 100%-ban megújuló energiaforrásokból fedezik a lakossági igényeket. Ezt szélturbinákkal, és vízenergia felhasználásával fogják kivitelezni. Az aprócska spanyol szigetnek így nem lesz többé szüksége fosszilis energiahordozókra.

El Hierro

El Hierro

A sziget északkeleti csücskébe telepített 5 szélturbina teljesítménye 11,5 megawatt, ami bőven elegendő arra, hogy a lakosság energiaigényét kielégítse, és a sziget felhasználásra szánt vizét sótlanítsa, illetve víztartalékot képezzen. Utóbbi azért fontos, mert ha szélmentes időjárás köszöntene be, akkor vízenergiára állnak majd át. Ez azt jelenti, hogy a tengerszint feletti 700 méter magasan lévő víztározóba elraktározott vizet az alacsonyabban fekvő víztározóba vezetnék, és azáltal termelnének áramot. Az év végére az a célkitűzés, hogy a turbinák 48 megawatt energiát termeljenek óránként.

El Hierro

A beruházás 80 millió eurós költségének egy részét El Hierro szigete, másik felét pedig egy spanyol energiacég, az Endesa fizette. A “zöld” energiatermelésre való átállásnak köszönhetően, a sziget évenkénti 18700 tonnás szén-dioxid-kibocsátástól fogja megkímélni a Földet, illetve évi 40 ezer hordó olaj felhasználásától is. 2020-ra a szigeten való közlekedést is elektromossá akarják tenni.

El Hierro

El Hierro

El Hierro

El Hierro

El Hierro

El Hierro

El Hierro

Forrás


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!