A Temze-gát

Angliában, a Temze folyón épült árvízvédelmi létesítmény a világ második legnagyobb mozgatható gátja, a holland Maeslantkering után. A Temze-gát (angolul Thames Barrier) 1974 és 1984 között épült Woolwich Reach-nél, London belvárosától nem messze. A gát megakadályozza, hogy a tenger felől érkező magas hullámok elárasszák Londont. A gátat csak a hullám idejére szükséges bezárni. Amint a hullámok elcsendesednek a kapukat le lehet ereszteni, kiengedve a gát mögött felgyülemlett víztömeget. 1990 előtt a gátat évente átlagosan egy-két alkalommal zárták be. 1990-től évente már négyszer volt erre szükség. 2003-ban pedig 14 egymást követő alkalommal volt szükség a gátra.

Temze-gát

Temze-gát

A Temze-gát a folyó egy 523 méter széles szakaszán épült. A gátnak 9 kapuja van, melyek acélból készültek, belsejük üreges. Ha leeresztik őket, megtelnek vízzel, felemelkedéskor pedig levegővel. A középső négy kapu a legnagyobb. Súlyuk 3500 tonna, hosszuk 67 méter és magasságuk körülbelül 11 méter.

Temze-gát

Temze-gát

Temze-gát

A gát 9 kapuja és két további pillére négy 61 méter széles és két 10 méter széles hajózható, valamint négy nem hajózható ágra osztja a Temzét. A nyílások között keresztben elhelyezkedő kapuk alakja íves. Ezeket elforgatva zárják el a folyón a víz útját.

Temze-gát

Temze-gát

Temze-gát

Temze-gát

Fotók: wikipedia.org , geograph.org.uk


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!