A Shanghai Állatkert vízilova fogmosás idején

A következő képek főszereplője a Shanghai Állatkert vízilova, aki békésen tűri a fogmosást. Az állatkert egyik munkatársa, Pan Xiuwen elmondta, hogy a vízilovak foga általában nem szorul tisztításra, mivel leginkább fűfélékkel táplálkoznak, de az állatkertben élő hatalmas nílusi víziló gyümölcsöket és zöldségeket is kap, amiknek darabjai a fogai közé ragadhatnak, ezért van szükség a barátságos állat fogainak tisztítása.

Víziló fogmosása

Víziló fogmosása

Víziló fogmosása

Víziló fogmosása

Érdekességek a nílusi vízilóról:

A nílusi víziló egy nagytestű, Afrikában élő, növényevő emlős; a vízilófélék valaha élt három-négy fajának egyike, a másik, ma is élő faj a törpe víziló. Nevük ellenére nem a lovak a legközelebbi rokonai, de nem is a disznófélék, bár sokáig a legtöbben így vélték, egyebek közt a bikák röfögésre emlékeztető hangja miatt. A DNS-ek összehasonlításából meglepetésre kiderült, hogy legközelebbi rokonaik a cetek (Cetacea).

Víziló fogmosása

Átlagosan 3,5 m hosszú, 1,5 m marmagasságú és 3200 kg testtömegű állat. A legnagyobb példány, amelyről hiteles adatok állnak rendelkezésre, a Londoni Állatkertben élt, tömege 4800 kg volt. Teste csaknem teljesen csupasz, de a farok végén egyfajta szőrbojt figyelhető meg és erős szőrszálak vannak a szájnyílás környékén is. Hatalmas szájában több fog is agyarrá módosult, amelyek nem ritkán 25–30 cm hosszúra is megnőhetnek.

Víziló fogmosása

Víziló fogmosása

A hímek egész életük során nőnek, míg a nőstények 25 éves korukra általában elérik végleges méretüket. A tehenek kisebbek, mint a bikák, tömegük csak ritkán haladja meg az 1500 kg-ot. Nagy tömegük ellenére is gyorsabban futnak az embernél. A szemük, a fülük és az orruk is a koponya tetején találhatók, így nem kell kiemelni a fejüket a vízből, hogy lássanak, halljanak, illetve levegőt tudjanak venni.

Víziló fogmosása

Víziló fogmosása

Víziló fogmosása

Forrás:wikipedia.hu , chillhour.com


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!