A „hegyek bohóca” sokkal okosabb lehet, mint azt eddig gondolták

Első ízben sikerült eszközhasználatot dokumentálni vadon élő madaraknál – derült ki egy új tanulmányból, amely szerint az Új-Zélandon élő hegyvidéki papagáj, maori nyelven kea, jóval okosabb lehet, mint azt eddig vélték. A kizárólag Új-Zéland Déli-szigetén honos, smaragdzöld színű keáról (Nestor notabilis) úgy vélik a szakemberek, hogy a főemlősökéhez hasonló intelligenciával rendelkezik.

Forrás: Bernard Spragg NZ/flickr 

A Scientific Reports című tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerzője, Matt Goodman, néhány évvel ezelőtt arra lett figyelmes, hogy a Déli-szigeten magasodó Murchison hegyre kihelyezett hermelincsapdákat “megpiszkálták”, és bár gyanította, hogy a hegyvidéki papagájok lehetnek az elkövetők, ennek bizonyítása nem volt egyszerű feladat. A következő két és fél évben Goodman bedugdosott fadarabkákat fedezett fel több mint 200 dobozcsapdában.

Forrás: Matt Goodman

A keák híresek arról, hogy mindent elcsennek, amit kampós csőrükkel, vagy méretes, erős karmaikkal elbírnak. Lyukakat vájnak a sátrakba, és kicsipegetik a gumit az ablaktörlőkből és kocsiajtókból. A madarak hasonló pusztítást végeztek Goodman kameráival is, amelyeket a csapdák megfigyelésére helyezett ki. Öt készüléket tettek tönkre és tüntették el a memóriakártyákat, mire a férfinak végre sikerült lencse végre kapnia egy elkövetőt. A felvételen az látszik, ahogy egy kea addig próbálgatja a botocskákat, míg végül talál egyet, amellyel működésbe hozza a csapdát.

Noha számos olyan intelligens madárfaj létezik, amely fogságban megtanul eszközöket használni, ez az első alkalom, hogy a vadonban sikerült dokumentálni ilyen viselkedést.

Kea may be smarter than we thought: Researchers uncover evidence of tool use in the wild

The intellect of the kea may have surpassed their natural abilities, researchers say, after proving the birds can use sticks to open stoat traps.

Read more: https://www.stuff.co.nz/environment/107144522/

Közzétette: The Press – www.press.co.nz – 2018. szeptember 18., kedd

 

A keák nem tartanak az emberektől, akikkel gyakran találkoznak a Déli-sziget kirándulóhelyein, síparadicsomaiban. A „hegyek bohóca” megvizsgálja a hátizsákokat, a csizmákat vagy akár az autókat, gyakran okozva bennük kárt, vagy repülve el kisebb tárgyakkal.

Forrás: Wikimedia Commons/Michael Harsch, Harschism
Forrás: flickr/ocean yamaha

A madarakat vonzza az élelmiszer-maradékok felkutatásának lehetősége. A kíváncsiság vezeti rá őket, hogy megcsipkedjék és elvigyék a nem őrzött tárgyakat, ruhákat, vagy szétfeszítsék az autók gumi alkatrészeit – az emberi megfigyelők szórakoztatására és bosszúságára. Beszámoltak olyan estről is, hogy egy kea elemelte egy skót férfi útlevelét a Fiordland Nemzeti Parkban.

A sziget erdős és alpesi régióiban honos keára az utóbbi időben egyre nagyobb fenyegetést jelenteken a patkányok és a hermelinek, amelyek a felmelegedés miatt a magasabb régiókban is megjelennek.

Forrás: Jocelyn Kinghorn/flickr
Forrás: Bernard Spragg NZ/flickr


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!