A gyönyörű Skopelos – az Égei-tenger egyik legzöldebb szigete

A görögországi Skopelos vagy Szkopelosz egy kevésbé ismert, de annál gyönyörűbb sziget, mely az Égei-tenger nyugati felében helyezkedik el. A Szporádok szigetcsoport tagja a görög szárazföldtől keletre, Évia szigetétől pedig északra található. Tőle nyugatra Skiathost, keletre pedig Alonissost találjuk. Skopelosnak hívják a sziget legnagyobb települését egyben közigazgatási központját is. A szigetet a 2001-es népszámlálási adatok alapján összesen 4696 fő lakja. Szkopelosz szigetének két 500 méternél is magasabb csúcsa van. A 681 méter magasra nyúló Delphi a sziget közepén, az 546 méteres Palouki pedig a sziget délkeleti felében található. Területe 96 km², tehát nagyobb, mint az ismertebb Mykonos illetve Santorini.

SkopelosFotó: Wikipedia

SkopelosFotó: Wikipedia

SkopelosFotó: Wikipedia

SkopelosFotó: Wikipedia

SkopelosFotó: Wikipedia

skopelos

Skolepost tartják az Égei-tenger egyik legzöldebb szigetének, ugyanis számos fa, virág és cserje őshonos itt, de szigetet nagyrészt fenyőerdők és tölgyesek, illetve gyümölcsösök és olívaligetek borítják. Skolepos gazdag élővilággal büszkélkedhet, csak madárfajból több, mint 60 él itt. Számos ragadozómadárnak ad otthont, melyek közül a legismertebbek az eleonóra-sólyom, a füleskuvik és az egerészölyv, de sólymok, sasok és keselyűk is felbukkannak a szigeten. Szintén Skopelos-szerte elterjedt madár a dolmányos varjú, és néha még jégmadárféléket is lehet látni.

Skopelos

Skopelos gazdasága mára már teljesen a turizmusra épül, csodás tengerpartjai ugyanis egyre több és több turistát csábítanak a szigetre. A strandok nagy része apró kavicsos, és a víz gyakran gyorsan mélyül, viszont kristálytiszta, és a legtöbb kiépített strand szélvédett helyen található. Bár a turizmus a nyári hónapokban a legerősebb, ennek ellenére Skopelos egész évben várja a látogatókat. Számos észak-európai országból a turistaszezonon kívül is sok látogató érkezik ide pihenni. A 2007-ben itt forgatott Mamma Mia! című filmnek köszönhetően még inkább megnőtt az idelátogató turisták száma.

SkopelosFotó: Kashif Pathan/ Flickr.com

SkopelosFotó: skopelosweb.gr

A helyi gazdaság egykoron vezető szerepet betöltő iparága, a mezőgazdaság ma már sokkal kevésbé meghatározó. Szilva- és mandulaültetvények ugyan még még mindig vannak a szigeten, de sokkal kisebb területeken, mint korábban. Skopelos szőlőtermesztése illetve bortermelése is csekélynek mondható, ugyanis 1940-ben a filoxéra szinte teljesen kipusztította a helyi szőlőültetvényeket. A kecske- és juhtenyésztés még mindig megtalálható a szigeten. Az utóbbi időkben lendületet vett a méhészkedés és méztermelés.

SkopelosFotó: grecotour.com

SkopelosFotó: Wikipedia

VIDEÓ:

Skopelos, Greece, Simpson Travel from Simpson Travel on Vimeo.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!