90 év után sikerült ismét megfigyelni a kihaltnak vélt kúszúkengurut

Szenzációs felfedezést tett egy brit biológus nyugat-pápuai Wondiwoi-hegység magasan fekvő erdeiben: Michael Smith egy kihaltnak vélt kúszúkengurut figyelt meg a sűrű lombkoronában rejtőzve. Kilencven évvel ezelőtt, 1928-ban a világ egyik legelismertebb evolúciós biológusa, Ernst Mayr felfedezett egy korábban ismertetetlen fán lakó kengurufajt. Az indonéz tartományban megfigyelt állat szőrét a kutató elküldte londoni Természettudományi Múzeumba, ahol később önálló fajként azonosították és a Dendrolagus mayri tudományos nevet adták neki.

Ezt követően azonban a rejtélyes faj egyetlen egyedével sem találkozott senki, éppen ezért a kutatók azt gondolták, hogy napjainkra már teljesen eltűnt. A Wondiwoi-kúszókenguru egyike a huszonöt leginkább keresett eltűnt fajnak a Global Wildlife Conservation természetvédelmi szervezet listáján.

Forrás: Michael Smith

Michael Smith felfedezése tehát igazi szenzációnak számít, ám a teljes bizonyossághoz még meg kell várni a ürülékminta alapján készülő laboreredményt. A brit férfi kimondottan azért utazott a régióba, hogy a kihaltnak vélt állat nyomába eredjen. A 47 éves férfi rajong a botanikáért, ezért szabadidejében Pakisztán, Kurdisztán és Indonézia elszigetelt régióiban barangol ritka orchideák, rododendronok és tulipánok után kutatva.

Miután tavaly hallott a rejtélyes állatról, eldöntötte, hogy elutazik az Új-Guinea szigetén elterülő régióba, azt remélve, hogy a nyomára bukkan. Smith végül négy pápuai hordárral, egy helyi vadásszal, illetve egy egyetemi hallgatóval vágott neki a fárasztó útnak. Csapatával 1500-1700 méteres magasságig másztak fel, és végül az expedíció utolsó napjain észrevették a kúszókenguruk jellegzetes karcolásjeleit a fatörzseken, és érezték a szagukat is, ezért tudták, hogy közel járnak. Smith végül 30 méteres magasságban, a lombok közt pillantott meg egy példányt. Néhány próbálkozás után sikerült lencsevégre kapnia az ágak közt kukucskáló kúszókengurut.

Forrás: Michael Smith
Forrás: Michael Smith
Forrás: Michael Smith

Közel egy évszázad elteltével látta valaki ismét az állatot és most először készült róla fénykép. A biológus azonnal értesítette a világ legnevesebb kúszókenguru-szakértőit, hogy vizsgálják meg a felvételeket, mielőtt beszámolna a felfedezéséről. Az elmúlt évtizedekben, a kis egyedszáma mellett, valószínűleg azért is maradhatott rejtve, mert szinte teljesen észrevétlenül rejtőzködnek a fák lombkoronáin olyan magasságban, ahová már a helyi vadászok nem merészkednek fel.

A fakúszó kenguruk vagy más néven kúszókenguruk (Dendrolagus) Északkelet-Ausztráliában élnek, illetve Új-Guinea hegy- és síkvidéki erdeiben is előfordulnak.(Az Ausztráliától északra található Új-Guinea, a világ második legnagyobb szigete, melynek területén két állam osztozik: keleti részén az önálló Pápua Új-Guinea terül el, a nyugati részén Indonézia két tartománya, Pápua és Nyugat-Pápua található). A különleges erszényes képviselői leginkább fákon élő bolyhos medvékre emlékeztetnek. Csak keveset tudunk erről a félénk, rejtőzködő életmódot folytató állatról, s még mindig rejtély fedi alfajainak evolúciós folyamatát.

Szervezete a fán lakó életmódjával szoros összefüggésben alakult ki. Mellső lábuk vastag és izmos, majdnem olyan hosszú, mint a hátsó láb. Mászáskor a két hátsó láb egymástól függetlenül mozog. A lábfejeiken durva, párnaszerű talpgumók és mozgékony ujjak vannak. A karmok görbék, hogy az állatok át tudják kulcsolni az ágakat, és fel tudjanak mászni a fatörzseken. A farok egyes fajok esetében hosszabb a törzsnél, ez az egyensúlyozásban és a mászásban nyújt segítséget nekik.

Táplálékuk levelekből, gyümölcsökből és rügyekből áll. Bundájuk színezete fajtól függően sokféle lehet. Az ivarérettséget 18-24 hónaposan érik el, a vemhesség pedig egy hónapig tart, ennek végén 1 kölyök születik, amely 400 napot tölt az anyja erszényében; a fakúszó kenguruknál ül a legtöbbet a kölyök az erszényben.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!