6 templom, melyet látni kell

A különböző kultúrák különböző isteneket tiszteltek, mióta csak az ember a földön van. Ezek az épületek a mai napig láthatóak, és megtekinthetők, hogy őrizzék a mindenhatók képét és hirdessék a nagyságukat.

Sagrada Familia

A Szent Család templom talán senkinek nem ismeretlen. A monumentális épület Barcelona leghíresebb turistalátványossága, és 2010 óta bazilikai ranggal rendelkezik. Antoni Gaudí mesterműve mind a mai napig nem készült el, mivel a tervek annyira összetettek. Ha azonban egyszer elkészül, akkor büszkén viselheti majd a világ legnagyobb bazilikája címet. Az épület 18 toronnyal (12 az apostoloknak, 4 az evangélistáknak és 1-1 Jézusnak és Szűz Máriának), és 3 híres homlokzattal rendelkezik (a Születés-, a Szenvedés-, és a Feltámadás Kapuja).

Sagrada Familia

Abu Szimbel

A világ egyik méltán híres, csodálatos egyiptomi városa, Abu Szimbel két sziklába vájt templomot is rejt, melyeket II. Ramszesz építtetett 20 év alatt. A nagyobbikat a legfőbb isteneknek, a kisebbiket Hator istennőnek ajánlotta, akit felesége Nofertari személyesít meg. Maga az épület elképesztő 35 méteres szélességével és 33 méteres magasságával. A mérnöki teljesítmény csúcsát dicséri, hogy a nagytemplomba csak évente 2-szer (február 20.-án, és október 20.-án) 5-5 percre tűz be a nap, amikor megvilágítja a monumentális istenszobrokat.

Abu Simbel

Hagia Szophia

A Hagia Szophia talán a világ legismertebb mecsete, mely Törökországban található, és amely eredetileg Katolikus Bazilikaként üzemelt. Korának legnagyobb templomának tartották, és ma már tudjuk, hogy a késő ókori építészet utolsó jelentős alkotása. Ma múzeumként látogatható. A 31 méter átmérőjű, és 55,6 méter magas főkupola hihetetlen látványt jelent az összesen 7570 négyzetméter alapterületű templomban.

Hagia Sophia

Angkor

A kambodzsai Angkor városában található templomok egy nagyjából Budapest méretű területen elszórva épültek fel.  A világ számára a legismertebb Angkorvat vagy Angkor-Watt, a legjelentősebb, amely a Tonle Sap-tó közelében áll. Építésének ideje egybeesik az európai katedrálisépítések korával, ám méretei messze meghaladják azokét. Angkorról további érdekességeket olvashatsz és még több képet találsz oldalunkon: Angkor – a Khmer Birodalom varázslatos fővárosa.

Angkor

Lalibela

Az Etiópiában található csodálatos épületek (szám szerint 13) kialakításában a legenda szerint az angyalok is segédkeztek. Ez egyáltalán nem lenne meglepő, hiszen a megszokott építéssel szemben ezek a templomok nem törnek az ég felé hatalmas tornyaikkal, hanem sík a tetejük.  Ellenben több, mint 12 méter mélyre nyúlnak le a tömör sziklába, melyből 800 évvel ezelőtt ki lettek faragva. A vállalkozás nemcsak, hogy szinte lehetetlen, hanem teljesen egyedülálló a maga nemében. A korai Etióp ortodox keresztény épületeket alagutak hálózata köti össze, belsejükben pedig ritka és nagyon régi kegytárgyakat is találhatunk.

Lalibela

Notre-Dame

A monumentális épületet senkinek nem kell bemutatni. Párizs legmaradandóbb szimbóluma 6000 hívőt képes egyszerre befogadni, építését III. Sándor pápa kezdte 1163-ban, ám csak 165 évvel később, 1320-ban készült el.  A Mi Asszonyunk templom egyik híressége az orgonája, mely méltóan a hely méreteihez, 7800 sípból áll, és ezzel a világ legnagyobb hangszere lett. Szintén itt található a 13 tonnás Emmanuel harang, 4 társával egyetemben, melyekhez lépcsőn juthatunk fel, szám szerint 400-on. Itt koronázták császárrá Napóleont, és itt avatták szenté Janne d’Arc-ot, az orleansi szüzet.

Notre-Dame


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!