540 km/órával csapódott a vörös bolygóba az ExoMars űrexpedíció leszállóegysége

Rendszerhiba miatt csapódott a vörös bolygóba tavaly ősszel az Európai Űrügynökség (ESA) kísérleti leszállóegysége, a Schiaparelli egy, a napokban nyilvánosságra hozott független jelentés szerint. Az ESA által megrendelt vizsgálat megállapította, hogy a Schiaparelli a Marsra ereszkedés közben nagyon rövid ideig – csupán egy másodpercig – vadul pörgött, ami túlterhelte az érzékelőit, és a rendszer úgy értelmezte ezt, hogy a jármű már elérte a bolygó felszínét. Emiatt túl korán bontotta ki az ejtőernyőjét, és csak rövid időre kapcsolta be a leszállórakétáit. Ennek következtében a Schiaparelli óránként 540 kilométeres sebességgel csapódott a Marsba, látható krátert ütve.

A Schiaparelli leszállását október 19-re tervezték a marsi egyenlítő környékén, a Meridiani-síkságon. A közben a vele együtt a Marshoz érkező ExoMars orosz-európai űrexpedíció Trace Gas Orbiter (TGO) nevű űrszondája sikeresen pályára állt a bolygó körül.

Forrás: ESA/D. Ducros 

A Giovanni Schiaparelli olasz csillagászról elnevezett modullal egy perccel a landolás tervezett ideje előtt megszakadt a kapcsolat. A kísérleti leszállóegységnek hat perce volt arra, hogy leérkezzen a Marsra. A légkörbe lépés után hőpajzsos, ejtőernyős és rakétás fékezési fázisokon túljutva kellett volna talajt érnie. Az ESA szakembereihez ugyanakkor rengeteg adat jutott el a Schiaparelli leszállásáról, mivel az űreszköz célja éppen a módszer tesztelése volt, mielőtt az ExoMars program következő lépésében egy nagyobb, önjáró laboratóriumot juttatnának a Marsra.

Forrás: ESA/ATG medialab 
Forrás: ESA/NASA/JPL-Caltech/University of Arizona

Az ESA igazgatója szerint ha a mérnökök előre látták volna, hogy egy ilyen erős forgás bekövetkezhet, úgy tervezték volna a rendszert, hogy képes legyen azt kezelni. David Parker hozzáfűzte, hogy a jelentés eredménye segíthet a tudósoknak egy 2020-as robotos Mars-misszióra való felkészülésben. Az európai-orosz expedíció, amelybe az ESA 1,3 milliárd, a Roszkoszmosz pedig egymilliárd eurót fektetett, a várakozások szerint újabb lépéssel hozza közelebb az űrhajósok első Mars-utazását.

Forrás: NASA, ESA, The Hubble Heritage Team


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!