Lélegzetelállító felvételt készített a Hubble a lenyűgöző Buborék-ködről

Lélegzetelállító felvételt készített a 26. születésnapját ünneplő Hubble a lenyűgöző Buborék-ködről. A Hubble űrtávcső (Hubble Space Telescope, röviden HST) csillagászati műhold, az amerikai Nagy obszervatóriumok sorozat első tagja, amely közeli infravörös, látható fény és ultraibolya tartományban végez észleléseket. Nevét Edwin Hubble csillagászról kapta. Az egyik legnépszerűbb és legismertebb űreszköz, angol nyelvterületen gyakran csak a „Nép távcsövének” (The People’s Telescope) nevezik. Fő alkatrésze egy 2,4 méter átmérőjű Ritchey–Chrétien-távcső, mely négy, a távcső élettartama alatt többször cserélt műszerbe továbbítja az összegyűjtött fényt.

hubble-urtavcso

1990. április 24-én indították a Kennedy Űrközpontból a Discovery űrrepülőgéppel az STS–31 küldetés keretében. Az első képet az NGC 3532 nyílthalmazról készítette, 1990. május 20-án. A felbocsátást követő években hibák jelentkeztek: valahányszor a HST belépett a Föld árnyékába, vagy kilépett onnan, a napelemtáblák beremegtek, és a vibráció zavarta a távcső működését. A beállítást szolgáló 6 giroszkóp közül 3 meghibásodott, s ez már veszélyeztette a HST programját. Ennek ellenére az első másfél évben 900 csillagászati célpontról 1900 megfigyelés született. A programot a NASA vezeti az Európai Űrügynökség (ESA) részvételével.

hubble-servicing

26 éve indult tehát missziójára a Hubble-űrteleszkóp, ennek alkalmából pedig látványos felvételt tett közzé a NASA a 7100 fényévre elterülő Buborék-ködről (NGC 7635 vagy más néven Caldwell 11). A ködöt 1787. november 3-án fedezte fel William Herschel.

buborekFöldi teleszkópokkal készített felvétel a Buborék-ködről és környezetéről(Fotó: NASA, ESA, Digitized Sky Survey 2 /Davide De Martin)

Az NGC 7635 központjában a Napunknál körülbelül negyvenszer nagyobb tömegű szuperóriás található. Az óriás csillagszele hihetetlen erővel fújja szét a körülötte található csillagközi anyagot, ami részben a csillag által kidobott anyag. A csillag nagy energiájú sugárzása világításra gerjeszti az őt körülvevő hidrogénből álló gázfelhőt. A ködösség közepén látszódó buborék 7 millió km/h-s sebességgel tágul. Központi csillaga valószínűleg néhány millió éven belül szupernóvaként fogja végezni.

hubbleA Buborék-köd avagy NGC 7635 egy diffúz köd a Cassiopeia (Kassziopeia) csillagképben. (Fotó: NASA, ESA, Hubble Heritage Team)

A Hubble már korábban is készített a Buborék-ködről felvételt, a mostani azonban az első, amely teljes pompájában örökíti meg ezt a kozmikus látványosságot. Hatalmas mérete miatt a korábbi fotók csak kisebb részleteit tárták fel. Most viszont az űrtávcső 3-as nagy látószögű kamerájának négy fényképéből állították elő a mostani látványos felvételt, amelynek köszönhetően az objektum egésze látható.

VIDEÓ:


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!