Pokoli lávatenger a Föld-szerű exobolygó

Bár 1500-3000 Celsius-fokos hőmérsékletével a Kepler-78b exobolygó inkább a pokolra hasonlít, a csillagászok mégis paradicsomként értékelik, miután nemrégiben felfedezték, hogy sokban hasonlít Földre.A Föld ikertestvérének tekinthető exobolygó ugyan soha nem lesz alkalmas emberi életre, de erősíti a reményt, hogy egy napon találhatunk egy B-Földet a csillagrendszerünkben rejtőzködő több milliárd exobolygó között.

exobolygo

A Földet és az exobolygót összehasonlító illusztráció. A Kepler-78b tömege 1,69-1,86-szorosa a Föld tömegének, a sűrűsége majdnem azonos, azaz köbcentiméterenként mintegy 5,5 gramm. Fotó: David A. Aguilar / NASA

A NASA által 2009-ben indított Kepler-űrteleszkóp küldetése alatt több ezer lehetséges jelöltet, kőzetbolygót fedezett fel. A bolygók méretét viszonylag könnyű megállapítani, a jellemzőiket viszont jóval nehezebb azonosítani. A Kepler-78b kivétel a szabály alól, mivel nagyon közel kering a napjához, mindössze nyolc és fél óra alatt kerüli azt meg. E sajátosság révén sikerült két különböző kutatócsoportnak pontosan megfigyelnie az exobolygót, és kiszámítania a tömegét, amely 1,69-1,86-szorosa a Föld tömegének.

Ebből következik, hogy a sűrűsége majdnem azonos a Földével, azaz köbcentiméterenként mintegy 5,5 gramm. Márpedig ebből a sűrűségből arra lehet következtetni, hogy a Kepler-78b a Földhöz hasonlóan valószínűleg szintén kőzetekből és vasból áll.

Még ha a jelenlegi ismereteink szerint semmi esély sincs arra, hogy bármilyen élet legyen a felszínén, “a Kepler-78b biztató jel a naprendszerünkön kívüli lakható világok utáni kutatásban” – összegezte Drake Deming, a Marylandi Egyetem csillagásza.

Pokoli lávatenger a Föld-szerű exobolygó

A Kepler-78b kivétel a szabály alól, mivel nagyon közel kering a napjához, mindössze nyolc és fél óra alatt kerüli azt meg. Illuszráció. Fotó: David A. Aguilar / NASA

A kutató szerint ennek a barátságtalan planétának a létezése “legalább abból a szempontból figyelemreméltó, hogy rámutat: a Tejútrendszerben nem ritkák a Földhöz hasonló összetételű extraszoláris bolygók“, és lehetséges olyat találni, amelynél megvannak az élet valamilyen formájával összeegyeztethető feltételek.

Forrás:MTI

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!