124 év után újra láttak hóbaglyot Magyarországon

Több mint száz év után először láttak hóbaglyot Magyarországon. Február 14-én, Bálint napján a Baranya megyei Bólyról jelentették a Madártani Egyesületnek, hogy az egyik ház tetején hóbagoly tanyázik. Az eset azért is rendkívüli, mert ennek a madárritkaságnak a látogatását eddig egyetlen alkalommal hitelesítették hazánkban. Legutóbb több mint száz éve, 1891 novemberében Újszász mellett láttak egy példányt. – írja honlapján a Magyar Madártani Egyesület.

1

Fotó: Mészáros József

Az egyesület madárfigyelő szakemberei később személyesen is meggyőződtek a madár létezéséről. A felfedezés után rövid időn belül több megfigyelő érkezett a területre és teleszkópon keresztül készült felvételt is tudtak készíteni a bólyi hóbagolyról.

3

Fotó: Magyar Madártani Egyesület / Laczik Dénes

2

Fotó: Magyar Madártani Egyesület / Laczik Dénes

A hóbagoly előfordulása Európa középső részein nagy ritkaságnak mondható, délre húzódásának legfontosabb oka az északi tájak zord időjárása és a többek között ebből is adódó táplálékhiány. Elterjedését tekintve a sarkvidéki tundrák fészkelő madara, megtalálható Kanadában, Alaszkában és Eurázsiában is. A megfigyelt példány eredetéről megoszlanak a vélemények, további információkra van szükség ahhoz, hogy a madárritkaságok hitelesítéséért felelős bizottság döntsön a besorolásról.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!