116 évesen kap először nyugdíjat egy perui asszony

Száztizenhat évesen kap először nyugdíjat egy perui asszony, aki két és fél hónappal idősebb a világ legidősebb nőjeként nyilvántartott japán Okava Miszaónál. A dél-amerikai országban nemrég jelentették be a hatóságok, hogy egy új, az év elején indult szociális program keretében életében első ízben májustól nyugdíjat kap egy Filomena Taipe Mendoza nevű özvegyasszony, aki iratai szerint 1897. december 20-án született, vagyis már elmúlt 116 éves – írja az MTI.

116 éves perui asszony

A “Nyugdíj 65” elnevezésű népjóléti program keretében azok a 65 éven felüliek igényelhetnek egy kéthavonta 250 sollal (20 ezer forint) járó minimális nyugellátást, akik a legnagyobb szegénységben élnek és saját jogon nem rendelkeznek semmiféle nyugdíjjogosultsággal. Mint közölték, Peru legidősebb asszonya pusztán csak azért nem kaphatta meg az év elejétől már járó ellátást, mert a nyugdíjprogramra kifejlesztett számítógépes szoftver nem ismer fel 1900 előtti születési dátumot. Taipe Mendoza nyugdíjbankszámláját is így végül kézzel töltötték ki.

A vélhetően a világ legidősebb nője nagyon egyszerű körülmények között él a kelet-perui Huancavelica tartományban, egy Pocuto nevű faluban, amelyet egész életében nem hagyott el. Fiatalon megözvegyült, és egyedül nevelte fel kilenc gyermekét, akik közül már csak hárman élnek. A hosszú élet titkát a táplálkozásban véli megtalálni. Mint elmondta, mindig is csak burgonyán, babon, kecske- és birkahúson, tejen, sajton élt, csupa olyasmin, amit a ház körül is meg tudott termelni. Konzervet vagy dobozos üdítőitalt sosem fogyasztott. Egy kívánsága van: szeretné, ha újra lenne foga. Ma már csak kukoricakásán és burgonyapürén él. Hivatalos adatok szerint Peruban 424 százévesnél idősebb ember részesül a speciális nyugellátásban.

116 éves perui asszony

Forrás: MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!