Űrparadicsomot akar termeszteni a német űrközpont

A jövőbeli Mars"Halottnak nyilvánították" az Opportunity marsjárót. és HoldCsaládi fotó a Holdon. misszióA Holdra és a Marsra vezető missziókat készíti elő a Nemzetközi Űrállomás új legénysége. k asztronautáinak ellátására üvegházakat tesztel Eu:CROPIS nevű műholdján a német űrközpont (DLRKülönleges üvegház épül az Antarktiszon. ). Az Eu:CROPIS várhatóan az év végén repül az űrbe a Space-X privát űrügynökség Falcon-9 hordozórakétája felszínén – közölte csütörtökön a DLR Berlinben.

A legénység nélküli műholdon kis űrparadicsomokat akarnak termeszteni a zárt, tápláléktermelésre alkalmas, megújuló rendszerrel. Az Eu:CROPIS missziója során 600 kilométeres magasságban saját tengelye körül forog majd, eközben belsejében hat hónapon át a Holdra jellemző gravitációt, majd hat hónapon át a Marsra jellemző gravitációt teremt. Ennyi idő alatt kell 16 kamera előtt űrparadicsommá fejlődniük az apró magoknak.

dlrForrás: Deutsches Zentrum für Luft und- Raumfahrt (DLR)

A fejlődés legfontosabb segítői is az űrbe repülnek a DLR szerint, a mikroorganizmusokBlood Fall - különleges vízesés az Antarktiszon. gondoskodnak arról, hogy mesterségesen előállított vizeletből a paradicsomok számára hasznos trágya váljon. Másrészt egysejtű állatok (Euglena) is részt vesznek a misszióban. Ezek feladata, hogy a zárt rendszert megvédjék a felesleges ammóniáSan Francisco színes tavai. l és gondoskodjanak az oxigénről. Az egysejtűek és a paradicsommagok számára LED-fények biztosítják a nappali-éjszakai ritmust, nyomástartály gondoskodik a földi légkörről. A növényeknek hozzá kell szokniuk a csökkentett nehézségi erőhöz, a Holdon ugyanis a FöldAszteroidaeltérítési misszióért kampányolnak a vezető bolygókutatók. vonzási erejének egyhatoda, a Marson egyharmada uralkodik.

dlr-2Forrás: DLR

Az Eu:CROPIS indítása után aktiválják a keltetőházat, amely ki lesz téve a holdbéli körülményeknek. Hat hónapRészleges napfogyatkozás teheti próbára Európa elektromos hálózatát. után kezd működni a második üvegház a Mars-gravitáció hatása alatt. Ekkor a mikroorganizmusok, a paradicsommagok és az egysejtűek már fél éve ki lesznek téve az űrsugárzás hatásainak, csakúgy, mint egy Marsra tartó út során. A műholdat a DLR irányítóközpontjából, a München közelében lévő Oberpfaffenhofenből irányítják.

A Földön, például az Antarktiszon is tesztelni fogják a szélsőséges körülmények közötti zöldségtermesztést. Paul Zabel, a DLR mérnöke a III. NeumayerBeértek az első zöldségek az antarktiszi üvegházban. -állomás közelében egy éven át konténerben, mesterséges fény és tápanyagoldatok segítségével fog zöldséget termelni. “Célunk, hogy a legkisebb területen a lehető legtöbbet termeljük” – fogalmazott a szakértő.

neumayerIII. Neumayer-állomás (Forrás: Wikipedia/Felix Riess)

A Nemzetközi ŰrállomásÚj űrhajót fejleszt a NASA. asztronautái már ettek saját maguk termesztette űrsalátát.

Cikkajánló: Először ettek űrben termesztett zöldséget a Nemzetközi Űrállomás űrhajósai
urzoldseg-4

DLR, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!