Kihagyhatatlan programok Szlovéniában

Szlovénia évek óta kedvelt úticélja az extrém sportokat kedvelő túrázóknak: vadvízi evezés, hegyi kalandtúrák, sziklamászás és jól kiépített biciklisösvények várják a természetjárókat. A programok és látnivalók azonban nem csak a sportos utazóknak kedveznek, hanem azoknak is, akik a természet csodái mellett a városnézésre is vágynak. A romantikus Bledi-tó környékén, lenyűgöző kanyonok és vízesések várják a látogatókat. A Vintgar-szurdok vagy a Skocjan barlang gyerekekkel, vagy idősebbekkel is könnyedén bejárhatók. A virágok kedvelői, pedig több mint 160 féle orchideát csodálhatnak meg Közép-Európa egyetlen orchideafarmján.

Bled és környéke

Bled Szlovénia egyik legikonikusabb úti célja. Mélykék, kristálytiszta víz, kékes-zöld fenyvesek, a tó közepén pedig a környék ékköve, a szerencsehozó harangjáról híres templom áll. Ha erre járunk, hajózzunk be a szigetre, a helyi hagyományos csónakkal, a pletnával, és húzzuk meg a harangot. A tó körül napközben, de esténként is kellemes sétát tehetünk. A mindössze 6 km hosszú, nagyjából 1-2 óra alatt bejárható úton számos fotózási pontot találunk, ahonnan lenyűgöző képeket készíthetünk a környező hegyekről, a várról és a templomról is.

A gasztro élményekről se feledkezzünk el! A kremsnita, ami a hagyományos házi krémesünkhöz hasonlítható leginkább, rendkívül népszerű Szlovéniában, különösen Bled városában. Számos cukrászda és étterem kínálatában megtalálhatjuk ezt a tradicionális süteményt.

Vintgar-szurdok

A Bledi-tó melletti romantikus Vintgar-szurdok Szlovénia egyik legfontosabb idegenforgalmi látványossága. A szurdok 1 600 m hosszú, és helyenként 150 méter magas sziklafalak között kanyarog a Radovna patak. A fából épített járdák és hidak a szurdok teljes hosszában rendkívül megkönnyítik a látogatást. Azonban csak egyirányba járhatóak, ami kissé lassítja a haladást. Na de ilyen látvány mellett, aligha szeretnénk rohanni. Néhány helyen haragosan zúg a patak, máshol kisimul a víztükör, az út végén a 16 méter magas Šum vízesésnél hagyja el a szurdokot, amely Szlovénia legmagasabb folyami zuhataga.

Hosszú hétvége Szlovéniában

Ha szeretnénk minél több élményt sűríteni egy hosszú hétvégébe, érdemes az ország közepén elhelyezkedő fővárosból, Ljubljanából indítani a szlovén csillagtúránkat. A városnézést a természet csodáival is érdemes kiegészíteni. Néhány órányi autóútra csodás barlangokat, szurdokokat és vízeséseket fedezhetünk fel.

Ljubljana neve végleg összeforrt a vízzel és a szörnyekkel. A városban lépten nyomon találkozhatunk a mondabeli viziszörny (vagy inkább sárkányra emlékeztető) jelképével, aki egykor a környék gyerekeit falta fel, mígnem a hős lovag végleg legyőzte a szörnyet. A történelmi belváros egy hatalmas földrengést követően nyerte el mai, egységes formáját. Az újjáépítést az osztrákok felügyelték, így az akkori barokk stílusjegyei figyelhetők meg a színes épületeken. A város közepén található hegyen, helyezkedik el a vár, ahonnan nem csak a városra nyílik lenyűgöző kilátás, hanem a környező hegyekre is. Kezdetben a vár volt a város központja, innen indult meg a város terjeszkedése lefelé, a folyó irányába. Ljubljanában az egyik legjobb program, ha vízre szállunk és hajóról vagy vízibuszokról tekintjük meg a várost, illetve a Ljubljanica folyó rejtett helyeit.

Sziklafalba vájt sétaút, lélegzetelállító függőhíd és gigantikus mély kanyon. Ez a „föld alatti Grand Canyon”-ként is ismert rendkívüli csoda, a Skocjan barlang Európa legnagyobb feltárt barlangrendszere. A barlangok közül ugyan csak néhány látogatható, de a három vezetett túra során ezeket, valamint a lenyűgöző kanyont is megcsodálhatják a látogatók. A választható túrák közül az egyik a Skocjan barlangon keresztül vezet, a másik a Reka folyót és a barlangot köti össze, a harmadik pedig a felszínen kalauzolja végig a látogatókat. Mindhárom élvezetes, de kétségtelen, hogy az első, a barlangon át vezető túra, a legizgalmasabb mind közül. Tériszonyosoknak azonban semmiképp sem ajánlott, ugyanis a túra legextrémebb pontja, amikor egy kis hídon kell átmenni az 50 méter mély szakadék felett. A barlangtúra végeztével érdemes ellátogatni a Skocjan barlangtól, mindössze 35 kilométerre található Koper kikötővárosába, mely egyben Szlovénia leghíresebb tengerpartja is. A város mediterrán hangulata nem csak a természeti adottságokban köszön vissza, hanem a több mint 500 évig tartó velencei uralom nyomait is őrzi.

A fentebb már említett Vintgar-szurdok Ljubjanától sincs messze, így, ha csillagtúrát tervezünk, egy rövid pihenő után másnap a szurdok irányába indulhatunk el.

Orchideafarm, közel a magyar határhoz

A vadvizeknél és a hegyeknél a természet egy sokkal lágyabb csodáját is megtekinthetjük Szlovéniában, ráadásul a magyar határtól nem is olyan messze. A határtól mindössze tizenkét kilométerre fekvő, többségében magyarok lakta, Dobronakban működik az “Ocean Orchids” névre keresztelt Trópusi Kert és Orchideafarm, amely Közép-Európa egyetlen orchideatermesztő vállalkozása. A négy hektáros üvegházban trópusi körülmények között 160 féle orchideából évente kétmillió növényt nevelnek. A 14 ezer négyzetméteres üvegházban szebbnél szebb, különböző színű és mintázatú virágokat termesztenek, melyek közül néhányat az 1 500 négyzetméteres trópusi kertben is megcsodálhatunk, 400 féle más trópusi növény társaságában.

A varázslatnak itt még nincs vége. A farmtól alig néhány kilométerre található a Bakonaki-tó. Dobronak és környéke gyógyító energiákkal rendelkezik, ezért a gyógyulni vágyók rendszeresen zarándokolnak a tó körül fekvő Energia-parkba és az erdő mélyén fekvő Szent-Vid kúthoz – melynek vize is gyógyító hatással bír. 


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!