Továbbhasadt a törésvonal az Antarktiszon – már a nyáron leszakadhat a hatalmas jéghegy

Jelentős mértékben továbbhasadt az AntarktiszElérte a Déli-sarkot Rakonczay Gábor. Larsen CMozgásba lendült az Antarktiszról tavaly leszakadt gigantikus jéghegy. jégselfjén korábban felfedezett törés, a tudósok szerint hamarosan akkora jégtömbÚjabb hatalmas jégtömb vált le az Antarktiszról. szakadhat le, mint az amerikai Delaware állam, amelynek területe valamivel nagyobb, mint 5 ezer négyzetkilométer. Ezt úgy is elképzelhetjük, hogy nem sokkal kisebb, mint Pest megye. A hasadás az óceán felé nőtt tovább, ami meggyorsíthatja a jégtömb leszakadását a Larsen C jégselfről (a parti síkságról a tengerbe benyúló jégtömegről) – mondta el szerdán Dan McGrath geofizikus, az US Geological Survey amerikai tudományos kormányszervezet munkatársa, aki a hasadást észlelő, nagy-britanniai székhelyű Project MIDAS megfigyelőcsoporttal is együttműködik.

Fotó: NASA/John Sonntag

A nagyjából 350 méter vastag jegű Larsen C az Antarktisz nyugati részén terül el, feltartóztatva az őt tápláló gleccsereket. A kutatók évek óta figyelemmel követik a selfjégMegdöbbentően szabályos jéghegyet fedeztek fel az Antarktiszon. törésvonalLabilis törésvonal miatt kellett bezárni egy antarktiszi kutatóbázist. ának alakulását, az aggodalmaik pedig egyre csak fokozódtak a Larsen A 1995-ös és a Larsen B 2002-ben bekövetkezett hirtelen feltöredezése után. Richard Alley, a Penn State University gleccserkutatója szerint ésszerű, hogy a most észlelt hasadást és az Antarktisz jégselfjeinek olvadásPartra sodródó bálnatetemek segítenek a jegesmedvéknek a túlélésben, de ez nem lesz elegendő. át a globális felmelegedésEgyre zöldebb az Antarktisz a klímaváltozás miatt. következményének tekintsük.

Larsen B (Forrás: SPL)

A Larsen C jégselfHatalmas jéghegy szakadt le az Antarktiszról. az Antarktisz negyedik legnagyobb selfje. A most tovább nőtt hasadást először 2014-ben észlelték, és tavaly már azt jósolták a tudósok, hogy pár éven belül egy ötezer négyzetkilométeres darab válhat le a selfről. McGrath szerint, aki alaposan tanulmányozta a selfet, az új hasadás és a hasadék felgyorsult kiszélesedése miatt akár már ezen a nyáron leszakadhat a hatalmas jégtömb. Ezzel pedig a self jégtömegének 10 százalékát veszíti el, és területe jelentősen lecsökken.

Fotó: NASA/John Sonntag

2015-ben arra is figyelmeztettek már a tudósok, hogy amennyiben egy ekkora jégtömb leszakadna a selfről, az “jelentős kockázattal” is járna, mivel destabilizálhatná a selfet, ami esetleg feltöredezhetne. McGrath értékelése szerint azonban ez a végkimenetel korántsem biztos. Kutatók idén januárban úgy vélték, hogy a leváló jéghegyEgy 315 milliárd tonnás jéghegy szakadt le az Antarktiszról. nem fogja növelni a tengerszintet, ám, ha a selfjég tovább töredezik, akkor a gleccserekRekordméretű gleccserolvadást regisztráltak. szabad utat kaphatnak az óceánba, ami már befolyásolhatja a tengerszintet. A becslések szerint ha a Larsen C által jelenleg feltartóztatott jégmennyiség egésze eléri a nyílt vizet, akkor 10 centiméterrel emelkedhet a globális tengerszint.

MTI, Project MIDAS


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!