Néhány nap múlva vendéget kap a Mars

Félmilliárd kilométer megtétele és hét hónapnyi repülés után október 19-én megérkezik a Marsra az ExoMarsJéggel teli krátert örökített meg a Marson az ExoMars űrszondája. orosz-európai űrexpedíció SchiaparelliMegsemmisült az ExoMars űrexpedíció leszállóegysége. leszállóegysége. A landolás sikerFellőtték a SpaceX új óriás rakétáját, amely magával vitte a Tesla elektromos autóját. ét jelző információk tízperces késéssel jutnak el a Földre.

“Mindennek millimásodpercnyi pontossággal kell történnie, miközben képességünk az események befolyásolására egyenlő a nullával” – mondta Jorge Vago argentin mérnök, az Európai ŰrügynökségÚj űrhajót fejleszt a NASA. (ESAAszteroidaeltérítési misszióért kampányolnak a vezető bolygókutatók. ) szakértője. A landolási manővert irányító számítógép adatainak ugyanis tíz percre van szükségük ahhoz, hogy a Marsról eljussanak a Földre. Mire az irányítóközpontba megérkeznek az esetleges problémákról szóló információk, a Schiaparelli leszállóegységKiderült, hogy mi okozhatta a Schiaparelli leszállóegység megsemmisülését. addigra talán már a MarsFolyómederbe botlott a Curiosity a Marson. vörös homokjában fekvő űrszemétté válik. Vago azonban magabiztos, mert a “szimulációMars-szimuláció kezdődött Omán kietlen sivatagában. k szerint a siker esélye csaknem 98 százalékos”.

exomarsForrás: ESA/ATG medialab

Az ExoMars expedíció az élet jelei után kutat majd a vörös bolygóAmerikai csillagászok bizonyítékot találhattak a legendák övezte kilencedik bolygó létezéséről. n, és a várakozások szerint újabb lépéssel hozza közelebb az első űrhajósok Mars-utazásKék-barlang - gyönyörű tengeri barlang Capri szigetén. át. Az ESA 1,3 milliárd eurót, az orosz partnerintézet, a RoszkoszmoszŰrhajósokat toboroz a holdutazáshoz a Roszkoszmosz. egymilliárd eurót fektetett a projektbe, amelynek második, 2018-ra tervezett szakaszát finanszírozási problémák miatt elhalasztották 2020-ra. A vörös bolygó marsjáróElőször fedezett fel meteoritot a Marson a Curiosity űrszonda. s felfedezésAmerikai csillagászok bizonyítékot találhattak a legendák övezte kilencedik bolygó létezéséről. ének költségeit ugyanis még jóvá kell hagyatni az ESA tagállamaival.

Forrás: ESA/S. Corvaja

A Mars-expedíció keretében az űrhajós nélküli TGO (Trace Gas OrbiterKiderült, hogy mi okozhatta a Schiaparelli leszállóegység megsemmisülését. ) űrszondát – fedélzetén a két űrügynökség kutatóműszereivel – és a Schiaparelli leszállóegységet március 14-én indították útjára a kazahsztáni Bajkonurból. Vasárnap a szondaMinden korábbinál közelebb kerül a Naphoz a NASA forradalmian új szondája. és a leszállóegység kettéválik, majd a Schiaparelli három napig tartó leszállási műveletbe kezd a Mars felszínére.

exomars-3Forrás: ESA/ATG medialab

exomars-2Forrás: ESA/ATG medialab

A TGO legalább 2022-ig fog keringeni a bolygó körül, és többek között metánJó eséllyel soha nem volt élet a Marson. nyomai után kutat. (Az élet valamikori jelenlétének lehetséges jelzőjeként számon tartott metánt elsőként az ESA Mars Express nevű műholdja fedezte fel 2004-ben a bolygó légkörA Csuri üstökös segített megfejteni a földi légkör egy titkát. ében.) A kutatásMesterséges hímivarsejteket hoztak létre kutatók a férfi meddőség kezelésére. előtt azonban a szonda még egy hosszantartó manőverbe kezd, az ESA és a Roszkoszmosz tervei szerint ugyanis 2017-ig tart, mire a TGO eléri a célként kitűzött pályáját, és megkezdi a munkát 400 kilométerrel a Mars felszíne felett.

A misszió központi része az a marsjáró, amelynek egy orosz Proton-M típusú űrhajóval történő feljuttatását két évvel későbbre, 2020-ra halasztották. A robotEmberszerű, érzelmeket felismerő robot vigyázhat az idős betegekre. élet nyomai után fog kutatni, ehhez két méter mélyre fog fúrni a Mars talajában. Ezt elsőként teszi meg a Mars-kutatás történetében, az eddigi, amerikai marsjárók ugyanis csak néhány centiméternyire hatoltak be a Mars belsejébe.

mars-1Fotó: NASA, ESA, The Hubble Heritage Team

A Mars a NaprendszerÁtlépett a csillagközi térbe a Voyager 2 űrszonda. egyik legtöbbet kutatott égiteste: 1960 óta több mint negyven misszióA Holdra és a Marsra vezető missziókat készíti elő a Nemzetközi Űrállomás új legénysége. t indított a vörös bolygóFelszín alatti tórendszer lehetett egykor a Marson. ra elsősorban az Egyesült ÁllamokAmerika öt éven belül űrhajósokat küld a Holdra. és OroszországŰrszállodát épít egy orosz cég. . Nevét a felszínén nagy mennyiségben megtalálható vasoxid miatti színének köszönheti. Vöröses fénye miatt a rómaiak a háború istenéről nevezték el. A Földtől mért legkisebb távolsága 56 millió, a legnagyobb pedig 400 millió kilométer, Naptól mért távolsága 228 millió kilométer, vagyis a NapMinden korábbinál közelebb kerül a Naphoz a NASA forradalmian új szondája. -FöldAszteroidaeltérítési misszióért kampányolnak a vezető bolygókutatók. távolság másfélszerese.

mars-2Fotó: Wikipedia

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!