Megcáfolták az Angkor vesztéről felállított korábbi elméleteket

Ausztrál kutatók egy új vizsgálat eredménye alapján megcáfolták azt a korábbi elméletet, amely szerint AngkorBetiltják az elefánton való túrázást Angkorban. ősi városra hirtelen csapott le a végzet, mielőtt elnyelték az őserdő fái úgy, ahogyan aztán a kutatók a 19. század elején rátalálták. Elnéptelenedéséhez lassú, fokozatos hanyatlás vezetett annak idején  – állítják a Sydney-i Egyetem kutatói.

Forrás: Wikimedia Commons/Bjørn Christian Tørrissen

A Jáváról érkező II. Dzsajavarman uralkodó által alapított Angkor a Khmer Birodalom fővárosa volt 802 és 1432 között. A fejlett öntözőrendszeréről és díszített kőfalairól, valamint templomairól híres komplexumnak hatszázezer-egymillió lakosa lehetett fénykorában, jóval több, mint a világ bármely más korabeli városAngkor - a Khmer Birodalom varázslatos fővárosa. ának.

1431-ben azonban több Több mint tízezer turistát zárt el a hó a külvilágtól a svájci Alpokban. napos ostrom után a thaiok elfoglalták Angkort és a birodalom egy részét, ami a város végét jelentette. A tudósok és történészek között a mai napig vita tárgyát képezi, hogy pontosan milyen előzményei voltak Angkor elestének. Egyesek szerint egy járványGénszerkesztett csirke létrehozásán dolgoznak brit tudós. vagy egy földrengésFöldrengés fedte fel egy azték piramis belsejében rejlő ősi templomot. tehette sebezhetővé a várost a támadásokkal szemben.

Forrás: Wikimedia Commons/Marcin Konsek
Forrás: Wikimedia Commons/Baldiri 

A Sydney-i Egyetem kutatói az Angkorthom – az angkori romvárosBetiltják az elefánton való túrázást Angkorban. része, a Khmer Birodalom utolsó fővárosa, amely a 12. század végén épült – körüli vizesárokból vett üledékmagminták alapján megállapították, hogy Angkor elnéptelenedését egy lassú, nagyjából 100 évig tartó fokozatos hanyatlás előzte meg.

Az egyetem munkatársa, Dan Penny szerint az üledékmintákban lévő árulkodó jelekből ki lehet olvasni, hogy miként változtak az emberek földhasználati szokásai. Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) publikált tanulmányA jelenlegi felmelegedéshez hasonlóra nem volt példa az elmúlt 2000 évben. szerint a 14. század végére a vizesárok mocsarassá vált, ami azt jelzi, hogy már nem foglalkoztak a karbantartásával.

Forrás: Wikimedia Commons/Magentic Manifestations

Az eredmények azt sugallják, hogy Angkor vesztét nem a betörő népek inváziója okozta összeomlás, vagy az infrastruktúra leromlása okozta, hanem a városi elit fokozatos elvándorlása. Az infrastruktúra azért omlott össze, illetve nem volt már karbantartva és helyreállítva, mert a városi előkelőségek továbbálltak.

Angkor romjait az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCOVeszélyt jelentenek a világörökségi helyszínekre az óceánjáró hajók. ) 1992-ben nyilvánította a világörökségRománia visszavonná Verespatak világörökségi jelölését. részévé. Az ősi khmer romváros a kambodzsai nemzeti büszkeség szimbóluma és egyben az ország egyik legnagyobb turistalátványossága.

Forrás: Wikimedia Commons/Markalexander100
Forrás: Wikimedia Commons/Tbachner

Discover Angkor

This magnificent world wonder has centuries of stories to tell – Angkor Wat are you waiting for?

Közzétette: Lonely Planet – 2017. július 31., hétfő


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!