Ismét medve kóborol Magyarországon

Ismét medveSzükségállapotot rendeltek el a medvék miatt a Magas-Tátrában. kóborol Magyarországon. Legutóbb, január 31-én, a Borsod-Abaúj-ZemplénMásfél év bizonytalanság után ismét sikerült megfigyelni a Zemplénben élő hiúzt. megyei Szalonnán láttak egy medvét, ahogy végigszaladt a településen, az esetnek két szemtanúja is volt. A medve felbukkanásáról értesítették az illetékes Aggteleki Nemzeti Parkot. A szakemberek megerősítették az észlelés tényét, a településen kívül is találtak nyomokat, s azok alapján úgy vélik, kifejlett példányról lehet szó.

Ismét medve előfordulást észleltek az ANP déli határánál. Ezúttal Szalonna telepulésen belül, 2019. január 31-én az…

Közzétette: Aggteleki Nemzeti Park – 2019. február 2., szombat

Rózsa Sándor, a nemzeti parkVáltozások lépnek életbe a Plitvicei-tavaknál, hogy a világörökségi listán maradhasson. osztályvezetője az M1-nek azt mondta, ha valaki medvével találkozik, legyen megfontolt, ne kapkodjon, és ne tegyen semmi olyat, amit a medve támadásnak vélhet. Az osztályvezető közlése szerint az elmúlt években több lakott településen is láttak medvékCsodálatos képeket készített a fotós, aki napokat töltött el az erdőben 40 medve társaságában. . Tavaly júniusban például Miskolcon filmeztek le egy barnamedvét, ahogy keresztülszaladt az úton.

A barna medveA vadászat miatt tovább maradnak anyjuk mellett a medvebocsok. (Ursus arctos) Magyarországon fokozottan védettFöldkábellel váltják ki a légvezetékeket a Kiskunságban a túzokok védelmében. faj, melynek pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 250000 forint. Tilos a védettTöbb ezer tő védett réti őszirózsát találtak a Kiskunságban. állatfajok egyedeinek zavarása, károsítása, kínzása, elpusztítása. Fokozottan védett fajok károsítása, elpusztítása bűncselekmény.

Forrás: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Az európai barnamedveSzükségállapotot rendeltek el a medvék miatt a Magas-Tátrában. korábban általánosan elterjedt faj volt, de napjainkra ma már leginkább csak néhány magasabb hegységben található meg. Az erdélyi Kárpátokban jelentős a számuk, de stabil állományaik vannak a szlovákiai hegységekben, így például az Alacsony- és Magas Tátrában, a Fátrában, valamint a Szlovák-paradicsomban is – amely közvetlenül határos a Szlovák-karszttal – és egy földrajzi egységet alkot az Aggteleki-hegységgel.

A medve jelenlétére az északi országrészben a korábbi évekhez képest egyre több jel utal és várhatóan ez a folyamat nem is fog változni. A Kárpátok stabil medve élőhelyein a védelmi intézkedések következtében nőtt a medvék egyedszáma. Ennek természetes következménye hogy új élőhelyeket keresnek, és a korábban perifériális területeken is tartósan megjelennek. Az utóbbi időszak rendszeres megfigyelései arra utalnak hogy az Aggteleki Nemzeti ParkMásfél év bizonytalanság után ismét sikerült megfigyelni a Zemplénben élő hiúzt. területe, illetve annak szélesebb térsége is bekerült a medve territóriumok sorába.

Forrás: NPS/Mike Fitz


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!