Ennyi maradt Bolívia második legnagyobb tavából

BolíviaA világ legnagyobb lítium-lelőhelyének kiaknázása kezdődik el Bolíviában. második legnagyobb tava, a Poopó-tó egykor csaknem 2800 négyzetkilométeres volt. A 3700 méter magasan, az AndokKuelap - a rejtélyes Chachapoya indiánok romvárosa. fennsíkján elhelyezkedő tavat régóta megviselték a félsivatagi éghajlat szeszélyei. A sekély vizű tavat hivatalosan is kiszáradtnak nyilvánították, a kutatók szerint nincs esély a helyzet javulására. Víctor Hugo Vásquez, Oruro tartomány kormányzója szerint a korábbi vízszint alig két százaléka maradt a Poopó-tóÚjabb tó száradt ki Bolíviában, ahol már több százezer ember szenved vízhiányban a súlyos aszály miatt. ban, maximális mélysége egykor az öt métert is elérte. A szakértők szerint 75 madárfaj hagyta el a vidéket. “Ez a jövő klímaváltozásEmléktáblát kap a gleccser, amely elsőként tűnt el a klímaváltozás miatt Izlandon. ának előképe” – mondta Dirk Hoffman német gleccserkutató, aki azt tanulmányozza, hogyan gyorsította fel Bolíviában a gleccserolvadást a fosszilis üzemanyagok elégetése. Ahogy az Andok gleccserei olvadnak, úgy tűnnek el Poopó vizének forrásai is.

Poopó-tó

Más tényezők is szerepet játszanak azonban a tó kiszáradásHatalmas esőzések pusztítanak Peruban. ában. A legfontosabb tényező az ismételten visszatérő El NinoVárhatóan hidegebb és szárazabb lesz a következő tél Európában. éghajlati jelenség. A hatóságok szerint a víz eltűnésének másik legfontosabb oka a Poopó mellékfolyóinak elvezetése bányászati és mezőgazdasági célokból. Miközben az El Nino ezer éve fejti ki hatásait, a tó törékeny ökoszisztémáját az elmúlt harminc évben korábban nem tapasztalt stresszhatások érték. A hőmérséklet egy Celsius-fokkal emelkedett, miközben a bányászat miatt csökkent mellékfolyóinak vízhozama, üledékük azonban nőtt.

Egy német konzorcium kutatása szerint a Poopó 2013-ban 161 milliárd literrel kevesebb vizet kapott, mint amennyire szüksége lett volna egyensúlya fenntartásához. Angela Flores, a Poopó-tó megmentéséért küzdő, helyi polgárokból álló csoport vezetője szerint a hatóságok figyelmen kívül hagyták a figyelmeztető jeleket. “Valamit tenni kellett volna a katasztrófaSandy Hurrikán - Katasztrófafilmbe illő képek New Yorkból. elkerüléséért. A bányászati vállalatok 1982 óta terelik a vizet” – mondta Flores. Környezetvédelmi szakértők és helyi aktivisták szerint a kormány rosszul kezelte a törékeny vízforrásokat és figyelmen kívül hagyta a bányászat okozta súlyos szennyezést.

Poopó-tó

Miután 2014 végén több ezer hal pusztult el a A flamingók tava. ban, a tartományi fővárosban, Oruróban lévő Műszaki Egyetem vizsgálatai alapján kiderült, hogy a tóban veszélyesen magas a nehézfémek, például a kadmium és az ólom mértéke. Bolívia nemzeti bányászati kamarájának elnöke szerint azonban a bányászat hatásai elenyészőek a klímaváltozás hatásaihoz képest. Mint mondta, az üledék, amely miatt a Poopó mellékfolyói elsekélyesedtek, többnyire természetes üledék volt, nem pedig a bányászatból származó.

Poopó-tó

A folyamat visszafordíthatóságának reményében Evo Morales, Bolívia elnöke 140 millió dollárt kért az Európai Uniótól víztározó létrehozására és a tó mellékfolyóinak, többek között a Poopót a Titicaca-tóval összekötő Desaguadero kotrására. Az elmúlt három évben a tó vizének csökkenése miatt több mint száz család adta el birkáit, alpakáit és lámáit, vált meg halászhálóitól és hagyta el a tó melletti falut, Untavit. Csak az idősebbek maradtak.

VIDEÓ:


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!