Először nevezhetik el ázsiaiak a periódusos rendszer új elemét

Hivatalosan is elismerték a periódusos rendszer 113., egyelőre csak Ununtriumként emlegetett elemét, amelyet így a hagyományok szerint a felfedezők, most először nem amerikai, orosz vagy német, hanem ázsiai, azon belül is japán kutatók nevezhetnek el.

A szigetországbeli tudósok Morita Koszuke vezetésével 2012-ben jelentették be, hogy sikerült előállítaniuk a megfoghatatlan 113-as rendszámú elemet, a periódusos rendszer egyik hiányzó elemét. A 113-as elem, amelynek atommagjában 113 proton van, a FöldA Föld visszafordíthatatlanul veszélyes üvegházzá válhat. ön nem fordul elő természetes állapotban, ezért laboratóriumban kell előállítani. Ennél nagyobb rendszámú elemeket is hoztak már létre, ám a 113-as elemmel sokáig nem tudtak megbirkózni a kutatók, míg végül a RIKEN Nishia Központjában (RNC) sikerült létrehozni a rendkívül instabil elemet, amely gyorsan el is bomlott.

uj-elem

Morita Koszuke, a japán állami kutatóintézet-háVadlovak a Rhone-deltavidékén. zat, a RIKEN Nishina Központ (RNC) az ununtrium nevű radioaktív kémiai elemet létrehozó kutatócsoportjának vezetője. (MTI/AP/Kyodo News)

A transzurán (uránon túli) elemek természetes körülmények között magfúzióval, a csillagokLenyűgöző csillagfolyamot fedeztek fel a déli égbolton. belsejében születnek. Földi körülmények között a szupernehéz elemeket két nehézion atommagjának ütköztetésével tudják létrehozni, ám nehéz észlelni őket, mert kevés keletkezik belőlük, és gyorsan szétesnek. Minél több proton és neutron van egy atommagban, annál bomlékonyabb a szóban forgó elem.

Új elem létezését csak felülvizsgálati eljárás után ismeri el hivatalosan a kémikusok nemzetközi szervezete, az IUPAC és a fizikusok nemzetközi szervezete, az IUPAP. E szervezetek akkor fogadnak el igazoltnak egy bejelentést, ha az új elem létrehozói a teljes bomlási sort igazolni tudják, illetve egy másik gyorsítóban is meg tudják ismételni. Erre alkalmas intézet a világon csak néhány található, ilyen a Lawrence Livermore112 éve világít egy villanykörte egy amerikai tűzoltóságon. Nemzeti Laboratórium (Kalifornia, Egyesült Államok99 éve nem látott napfogyatkozásra készül az Egyesült Államok. ), az Egyesített Atomkutató Intézet (Dubna, OroszországExhumálták az utolsó orosz cár és felesége maradványait. ) és a darmstadti Nehézionkutató Intézet (NémetországKőkorszaki tömeggyilkosság nyomait fedezték fel Németországban. ).

Az eredmények igazolásával ez lett az első eset, hogy Japánban új elemet fedeztek fel. Egyúttal Japán az első ázsiai ország, amely megkapta a jogot, hogy elnevezzen egy periódusos rendszerben szereplő elemet. Morita Koszuke a csütörtöki bejelentést követően azt mondta, egy éven belül eldöntik, mi legyen a 113-as elem neve. Találgatások szóltak arról, hogy majd Japonium lesz, de Morita elvetette ezt.

MTI

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!