Az év európai fája – második lett a tatai nagy platán

A 2015-ös év európai fája versenyben második lett a tatai nagy platán. A győztes 59 836 szavazattal Észtország fája, egy focipálya közepén álló tölgyMár lehet szavazni a bátaszéki tölgyre Az év európai fája versenyben. , a harmadik helyezett egy fekete nyárfa lett Spanyolországból – közölte az MTI-vel az Ökotárs Alapítvány. Idén már 14 ország vett részt a versenyben, melyhez újonnan csatlakozott AngliaTöbb mint 4000 ember halálát okozta a londoni "Nagy szmog" 1952-ben. , BelgiumEgyetemre megy egy 8 éves belga kisfiú. , Észtország és SpanyolországLátogatóközpontot nyitottak abban a kápolnában, ahol a "bundás Jézus-freskó" található. . MagyarországA búbos banka lett idén az év madara. ot a tatai platánfa képviselte, amely 2014-ben győzött a magyarországi Az év fája versenyen. A fákra február 1A bostoni melasz katasztrófa. . és 28. között a www.treeoftheyear.org oldalon lehetett szavazni. Majdnem 200 ezer szavazat érkezett. A tatai Öreg-tó partján álló platánfa 53 487 szavazattal lett a második, a harmadik helyezett messze lemaradva 13 951 voksot kapott.

Tatai nagy platán

A tatai nagy platánfa 230 éve őrzi a vár kapuját. A fát több társával együtt Versailles-ból hozatták az Esterházy-család egy tagjának megbízásából. Ha a vén platán mesélni tudna, történeteivel több könyvet is megtölthetne a lombjai alatt szövődő barátságokról, boldog randevúkról, az általa megihletett művészekről. Pribojszky Mátyás Kölcsey-díjas író a Platánkirály című meséjét például azután írta, hogy a fának köszönhetően visszanyerte íráskészségét – olvasható az ajánlásban.

Tatai nagy platán

Az év európai fájaA Jászai Mari tér legszebb platánja lett az Év Fája. versenyKínai méhészverseny. célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a fákA Jászai Mari tér legszebb platánja lett az Év Fája. kulturális és természeti értékére. A versenyben nem a fák szépsége, mérete vagy a kora fontos, hanem történetük és az emberekkel való kapcsolatuk. A versenybe ezért csak olyan fákat lehetett nevezni, amelyek fontosak a körülöttük élő közösségeknek: történetek szövődnek köréjük, vagy találkozási pontként szolgálnak az emberekA Siena International Photo Awards idei legjobb képei. számára.

Tatai nagy platán

Forrás: MTI, treeoftheyear.org, Év fája – Facebook


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!