Az eddigi legjobb képeket küldte a Juno űrszonda a Jupiterről

Az eddigi legjobb képeket küldte a JupiterKonyhasó jelenlétét fedezték fel a Jupiter Európé nevű holdjának felszínén. ről a JunoLenyűgöző felvételek készültek a Jupiteren tomboló gigantikus viharról. űrszonda, amely heves viharokat örökített meg a gázbolygó északi sarkvidékén. A felvételek alapján a Jupiter északi pólusán hevesebb viharok dúlnak, mint eddig gondolták és a sarkvidék kékebbnek tűnik a planéta többi részénA Jupiteren gyémántból van az esőcsepp. él – fogalmazott közleményében az amerikai űrkutatási hivatal, a NASAMesterséges intelligencia fedezte fel a Naprendszer mását. San Antonió-i kutatóközpontjának küldetésvezetője, Scott Bolton.

jupiter-3Forrás: NASA/JPL-CaltechAmerikai csillagászok bizonyítékot találhattak a legendák övezte kilencedik bolygó létezéséről. /SwRI/MSSS

A Juno a héten, a Jupitert ölelő sűrKözel öt évnyi utazás után Jupiter körüli pályára állt a Juno űrszonda. ű felhőKiderült, mik rejlenek a Jupiter színes felhői alatt. rétegtől négyezer kilométeres távolságra készítette a felvételeket, amelyeket a NASA helyi idő szerint pénteken tett közzé. Az űrszonda sarkvidéktől sarkvidékig repült a gázóriás körül, hogy képeket készítsen és adatokat gyűjtsön. Ez volt az első a szerkezet 20 hónapos küldetése során tervezet háromtucat közelrepülésből.

jupiter-2Forrás: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS

A Jupiter pólusairól 1974-ben készültek először felvételek a SzaturnuszElőször észleltek porvihart a Titánon, a Szaturnusz különleges holdján. felé tartó Pioneer 11 űrszonda jóvoltából. A Juno képei azonban nagyban különböznek az eddig látottaktól és a tudósok elképzeléseitől is – jegyezte meg Scott Bolton. Az űrszonda egyedülálló fotókat küldött a Jupiter ragyogó déli fényeiről is, amelyeket a legerősebbnek tartanak a Naprendszerben. A Juno ötévi utazás után júliusban állt a gázóriás körüli pályára. Küldetése 2018-as végeztével becsapódik a bolygó légkörA második világháborúban ledobott bombák átmenetileg felmelegítették a légkört. ébe és megsemmisül.

jupiterInfravörös képIris Scott ujjal festett festményei. a Jupiter déli fényeiről (Forrás: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS)


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!