Avar kori temetőket találtak Tolna megyében

KülönlegesMaho Beach - a tengerpart ahol repülők szállnak a strandolók feje fellett. avarEgyedülálló hun és avar kori leletekre bukkantak Kecskeméten. kori temetők részeit tárták fel szekszárdi és pécsi régészek a közelmúltban befejeződött ásatás során a Tolna megyei Várong határában, a helyszín közelében az eddigi ismeretek szerint nem volt avar település. A kutatásMesterséges hímivarsejteket hoztak létre kutatók a férfi meddőség kezelésére. , amelyet a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeum és a Pécsi Tudományegyetem Régészeti Tanszéke végzett, a területről évekkel korábban készült légi felvételekből indult ki – közölte Ódor János Gábor, a feltárásÁrpád-kori temetőt tárnak fel a régészek Gyöngyösön. egyik vezetője az MTI-vel. Ismertetése szerint a fotókon a gabona növekedési eltéréseiből Várong északi határában hat, korábban ismeretlen temető sírjai rajzolódtak ki. A temetők között a néhány sírostól a több száz sírt tartalmazóig többféle is előfordult, a hat temetőben összesen mintegy 800 sírRitka római kori kocsisírt tártak fel Aquincumban. nyoma különíthető el. Magyarországon gyakorlatilag ez az egyetlen olyan hely, ahol a régészek ilyen sűrűségben ismerhettek meg csontvázas temetőket a légi régészetMegtalálták a 120 éve keresett aquincumi városfalat. módszereivel.

avar-temetok-1Fotó: Wosinsky Mór Megyei Múzeum

A temetők korát ásatással határozták meg, mind a hat temetőből 2-3 sírt, összesen tizenötöt tártak fel és dokumentáltak 3D-s eszközök segítségével. A feltárások nem várt eredményt hoztak: mind a hat temető avar korinak bizonyult, de a temetők korának egyezését még különösebbé teszi azok földrajzi koncentrációja, ugyanis egy körülbelül 800 méter sugarú körön belül, egymáshoz viszonylag közel fekszenek. Mivel viszonylag kevés sírt tártak fel, a temetők belső időrendjére a leletek alapján csak korlátozottan lehet következtetni.

avar-temetok-2Fotó: Wosinsky Mór Megyei Múzeum

A sírok mellékletanyaga jól példázza az elszegényedő avarság helyzetét: bronz fülbevalók, edények, állatcsontok, csatok, kések, néhány sírból övveretek kerültek ki. A legkorábbi temetkezés a 7. század végére, a legkésőbbi a 8-9. század fordulójára keltezhető.

avar-temetok-4Fotó: Wosinsky Mór Megyei Múzeum

A szakember szerint az avar kori temetők sűrűsödése Várong határában számos kérdést vet fel. A helyszínen végzett korábbi régészeti kutatások, terepbejárások során nem került elő egyetlen avar kori településEgy szarmata és egy avar kori települést tárnak fel a régészek Kecskemét határában. nyoma sem. A terület részleges beépítettsége és erdőEzer tölgycsemetét ültettek felajánlások útján Székelyderzsen a kivágott erdőségek pótlására. k miatt egyelőre csak óvatosan lehet kijelenteni, hogy a temetők népessége feltehetően nem sűrűn megtelepült falvakban lakott. A légi felvételeken ugyanakkor számos lineáris nyom rajzolódik ki a temetőket behatárolva, illetve körülöttük, amelyek egy része méretük és jellegük alapján talán – árokkal körülvett, földből emelt – állattartó karám lehetett.

Ódor János Gábor hozzátette, hogy a magyar honfoglalásKivételes régészeti leletekre bukkantak magyar kutatók Oroszországban. előtti évszázadokban itt élt emberekItt a legjobb nőnek lenni . életmódja, természeti környezete, tájhasználata és esetleges további régészeti hagyatékuk meghatározása további vizsgálatok tárgya lehet, amelyhez a régészek nem ásatással, hanem például talajradaros kutatással juthatnak közelebb.

avar-temetok-3Fotó: Wosinsky Mór Megyei Múzeum


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!