A világ 15 legfurcsább állata

Csillagorrú vakond

Az újvilági vakondok alcsaládjába tartozó faj az Egyesült Államok észak-keleti államaiban és KanadaAz ezer-sziget tava. dél-keleti partjainál őshonos. Nevét különlegesen előrenyúló orráról kapta, amin mindkét oldalon 11 rózsaszín csápocska, pontosabban igen érzékeny tapogató található.

Csillagorrú vakond

Matamata

A matamata Dél-Amerikában, Ecuadortól Peruig, BolíviáAz ezer-sziget tava. l Kolumbián át egészen Venezuela északi részéig elterjedt teknősfaj. Külső megjelenése – elsősorban különlegesA grönlandi bálna zenei repertoárja egyedülálló a cetek világában. , kőhöz hasonlító páncéljának köszönhetően – segíti, hogy teljes mértékben beleolvadjon a környezetébe. Érdekes páncélja és bőre miatt cafrangos teknősként is emlegetik.

Matamata

Tengeri sárkány

A tengeri sárkányAz eddigi legnagyobb tengeri sárkány maradványait fedezték fel. nagymestere az álcázásnak. A dél-ausztrál tengerekA tengerek különleges élőlényei - a színpompás tengeri csigák. lakója testével – amely növényszárakra és levelekre hasonlít – olyan tökéletesen beleolvad a környezetébe, hogy sokkal inkább növénynek néz ki, mint állatnak. Teste 40-45 centiméter hosszú. Gerinctelen élőlényekkel táplálkozik, melyeket szívókaszerű szájával szippant be.

Tengeri sárkány

Pápaszemes maki

A hatalmas szemekkel, apró szájjal, orral és fülekkel rendelkező pápaszemes makik súlya alig éri el a 140 grammot, méretük pedig alig 10-14 centiméter. Előfordulási helyük a Fülöp-szigetekAz ezer-sziget tava. és IndonéziaTengeri élőlények helyett elképesztő mennyiségű műanyag szemét fogadta a búvárt. egyes részei. Elsősorban rovarokat rágcsálnak, amelyek esetenként nagyobbak, mint maguk a makik.

Pápaszemes maki

Cantor lágyhéjú teknős

A lágyhéjú teknősA Föld leghosszabb életű állatai. ök közé tartozó Cantor lágyhéjú teknős igen ritkaRitka találkozás - közel 4 méteres óriáskalmárt filmeztek le egy japán kikötőben. állatfaj, amely akár két méter hosszúra is képes megnőni, súlya pedig elérheti az 50 kilogrammot is. Erre az óriás, 11 kilogrammos példányra Kambodzsában akadtak rá 2007-ben.

Cantor lágyhéjú teknős

Madagaszkári gombás denevér

A madagaszkári gombás denevér az eddigi ismeretek szerint kizárólag Madagaszkár bizonyos részein fordul elő – életmódjára vonatkozóan még igen kevés információval rendelkezünk. E denevérfajtának legfeltűnőbb jellegzetessége a füle tövében lévő, kalapos gombára emlékeztető kiemelkedés, amelynek a nevét is köszönheti.

Madagaszkári gombás denevér

Borneói nagyorrú majom

Ez a különleges majomfajta Borneo sűrű láperdeiben él. Ismertetőjele a hímek megnagyobbodott orra, amelynek hossza esetenként elérheti a 17 centimétert is, amelynek valószínűsíthetően a zengő orrhang képzésében van szerepe. Az egyik legnagyobb fán élő majomfajta: a hímek súlya elérheti a 20 kilogrammot is – a nőstények súlya általában alig 10 kilogramm.

Borneói nagyorrú majom

Angóranyúl

Az angóranyúl származásáról keveset tudni, feltehetően szülőhazája valahol Kis-Ázsiában van. Jellegzetes gyapjújáért elsőként Kasmírban tenyésztették, majd Angliában lett népszerű, manapság azonban a világ számos pontján tenyésztik. A 3-5 kilogrammos nyúl évente több mint fél kilogrammnyi gyapjút termel. Elsősorban albínó változatát kedvelik.

Angóranyúl

Fekete-vörös elefántcickány

Az elefántcickányok AfrikaHajóroncsok a Namib-sivatagban - a hírhedt Csontvázpart. sivatagos-félsivatagos részein, szavannáin és trópusi erdeiben élnek. Az elefántcickány hossza 10-30 centiméter között alakul, súlya pedig körülbelül fél kilogramm. Üldözői elől hosszú, igen erős hátsó lábai segítségével szökellve menekül. Általában sötétedéskor és hajnalban aktív.

Fekete-vörös elefántcickány

Csupasz földi kutya

A Kelet-Afrikában őshonos rágcsáló furcsaEgy különös állat - a jávai kancsil. kinézetétől eltekintve is különös lény: emlős, mégis hidegvérű, emellett a turkálófélék családjába tartozik. Teljes hossza 8-9 centiméter, súlya pedig csupán 30-80 gramm. Ahogy bundája, úgy füle sincs – csupán két kis nyílás segíti a hallásban -, és szinte teljesen vak.

Csupasz földi kutya

Tatárantilop

A szajga néven is ismert állat Közép-Ázsia füves síkságain él, legfőbb táplálékai a fűcsomók és a zuzmók. Különös ismertetőjele a hatalmas orrüreg, amely a hímek esetében a párzási időszak alatt még meg is duzzad. A tatárantilop nem kedveli a magányt: csordákban él, melyek a vándorlás során egyesülnek.

Tatárantilop

Hosszúfülű egyiptomi ugróegér

A Góbi-sivatagban élő hosszúfülű egyiptomi ugróegérA világ legkisebb ugróegerét foghatta be egy kínai férfi. igen apró termetű rágcsáló méretes fülekkel – ez utóbbiak segítségével hűti magát. Az állat egész élete során szinte egyetlen csepp vizet sem iszik, a táplálékául szolgáló magok nedvességtartalma ugyanis elegendő számára.

Hosszúfülű egyiptomi ugróegér

Hosszúcsőrű hangyász

A hosszúcsőrű hangyász elsősorban Új-Guineában, Ausztráliában és Tazmániában él. Egyike azon kevés emlősállatoknak, amelyek utódai tojásból kelnek ki. Viszonylag méretes állatok, egyes egyedek súlya elérheti akár a 16 kilogrammot is.

Hosszúcsőrű hangyász

Dugong

A dugongRitka tengeri élőlényeket tartott ketrecekbe zárva, kikötözve egy indonéz halász. néven is ismert villásfarkú tengeri tehén Kelet-Afrikában, Ázsiában, Ausztráliában és Új-Guinea trópusi partvidékén őshonos. Az állat hossza elérheti a négy métert, súlya pedig 200 és 900 kilogramm között mozog. Farkának csapkodásával hajtja magát a vízben. Többnyire magányosan, ritkán csoportokba verődve él.

Dugong

Axolotl

A harántfogú gőték családjába tartozó axolotl őshazája Mexikó. A 28-35 centiméter hosszú állat színe eredetileg szürkésbarna, testét sötétebb és világosabb foltok tarkítják. Természetes környezetben az axolotlok ragadozó életmódot folytatnak: kedvenc eledeleik közé tartoznak a vízi férgek, csigák, rákok és a kisebb halak.

Axolotl


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!