A vadorzók miatt éjszaka aktívabbak az afrikai elefántok

Biztonságuk érdekében főként éjszaka aktívak az afrikai elefántokHolland kacsavadász kutyák segítik Mali utolsó sivatagi elefántjainak védelmét. , ha vadorzókCirkuszból kimentett oroszlánokkal végeztek vadorzók Dél-Afrikában. fenyegetik az életüket. A hollandiai Twente Egyetem szakértői jutottak erre a következtetésre hatvan elefántMásfél ezerrel több mozambiki vadőrre lenne szükség az egyre agresszívabb orvvadászok miatt. megfigyelésével zajlott kutatásuk során. Kenyai állatokat láttak el jeladóval, a hosszú távú megfigyelésből pedig kiderült, hogy az egyébként nappal aktív állatok erőteljesebb fenyegetettség hatására hajlamosak a nappalt éjszakára cserélni.

Forrás: Wikimedia Commons/JackyR 

Festus Ihwagi kutató, a Save The Elephants állatvédő szervezet tagja, a GPS-ek 2000 és 2012 között mért adatait elemezte ki. 2010 és 2012 között, amikor az elefántokat fokozottabban üldözték a vadorzók, az adatok szerint az állatok többet mozogtak éjszaka, mint nappal. Az afrikai elefántokEgyetlen elefánt sem esett vadorzók áldozatául az elmúlt évben Afrika egyik legnagyobb rezervátumában. általában nappal aktívak. A 28 nőstény elefántnál még határozottabban volt megfigyelhető ez az elkerülő viselkedési forma, mint a 32 hímnél.

Forrás: Flickr/Benh LIEU SONG

A veszélyes területen az elefánttehenek nappali aktivitása a normális érték felére csökkent, ez rövid távon sikeres túlélési stratégia lehet – mondta Ihwagi. A tudós szerint azonban az elefántborjak számára ezzel újabb veszélyek támadtak, éjszakánként ugyanis levadászhatják őket oroszlánok és hiénák. Ezen felül a felnőtt állatok szociális élete is összezavarodik, ami a termékenységre is hatással lehet.

Forrás: Wikimedia Commons/Gorgo

Az afrikai elefántok száma a Természetvédelmi Világszövetség (IUCNMár nem fenyegeti kihalás a barázdásbálnákat és a hegyi gorillákat. ) szerint az elmúlt évtizedben 111 ezerrel csökkent, 415 ezerre. Az orvvadászok évente 30 ezer elefántot terítenek le. Tavaly egy GPS-megfigyelővel ellátott nőstény, Morgan kilövését is regisztrálták. Az állat KenyaHatvan éve nem volt ekkora éhínség Kelet-Afrikában. délkeleti részéből Szomáliába tartott. Morgan az utat többnyire éjszaka tette meg, nappal a bozótosban rejtőzködött. Az állatvédők szerint lehetséges, hogy az elefántok GPS-es megfigyelése a jövőben előrejelző rendszerként is működhet. Ha a bejövő adatok arra utalnak, hogy az elefántok egy bizonyos régióban főként éjszaka aktívak, az orvvadászok jelenlétét jelezheti a vadőrMásfél ezerrel több mozambiki vadőrre lenne szükség az egyre agresszívabb orvvadászok miatt. öknek.

Forrás: Wikimedia Commons/Bjørn Christian Tørrissen

University of Twente, Save The Elephants, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!