A vadorzók miatt éjszaka aktívabbak az afrikai elefántok

Biztonságuk érdekében főként éjszaka aktívak az afrikai elefántokHolland kacsavadász kutyák segítik Mali utolsó sivatagi elefántjainak védelmét. , ha vadorzókCirkuszból kimentett oroszlánokkal végeztek vadorzók Dél-Afrikában. fenyegetik az életüket. A hollandiai Twente Egyetem szakértői jutottak erre a következtetésre hatvan elefántMásfél ezerrel több mozambiki vadőrre lenne szükség az egyre agresszívabb orvvadászok miatt. megfigyelésével zajlott kutatásuk során. Kenyai állatokat láttak el jeladóval, a hosszú távú megfigyelésből pedig kiderült, hogy az egyébként nappal aktív állatok erőteljesebb fenyegetettség hatására hajlamosak a nappalt éjszakára cserélni.

Forrás: Wikimedia Commons/JackyR 

Festus Ihwagi kutató, a Save The Elephants állatvédő szervezet tagja, a GPS-ek 2000 és 2012 között mért adatait elemezte ki. 2010 és 2012 között, amikor az elefántokat fokozottabban üldözték a vadorzók, az adatok szerint az állatok többet mozogtak éjszaka, mint nappal. Az afrikai elefántokMég mindig súlyosan fenyegeti az orvvadászat az afrikai elefántok hosszú távú túlélését. általában nappal aktívak. A 28 nőstény elefántnál még határozottabban volt megfigyelhető ez az elkerülő viselkedési forma, mint a 32 hímnél.

Forrás: Flickr/Benh LIEU SONG

A veszélyes területen az elefánttehenek nappali aktivitása a normális érték felére csökkent, ez rövid távon sikeres túlélési stratégia lehet – mondta Ihwagi. A tudós szerint azonban az elefántborjak számára ezzel újabb veszélyek támadtak, éjszakánként ugyanis levadászhatják őket oroszlánok és hiénák. Ezen felül a felnőtt állatok szociális élete is összezavarodik, ami a termékenységre is hatással lehet.

Forrás: Wikimedia Commons/Gorgo

Az afrikai elefántok száma a Természetvédelmi Világszövetség (IUCNMár nem fenyegeti kihalás a barázdásbálnákat és a hegyi gorillákat. ) szerint az elmúlt évtizedben 111 ezerrel csökkent, 415 ezerre. Az orvvadászok évente 30 ezer elefántot terítenek le. Tavaly egy GPS-megfigyelővel ellátott nőstény, Morgan kilövését is regisztrálták. Az állat KenyaEgyetlen áttelepített orrszarvú maradt életben, azt is oroszlánok támadták meg. délkeleti részéből Szomáliába tartott. Morgan az utat többnyire éjszaka tette meg, nappal a bozótosban rejtőzködött. Az állatvédők szerint lehetséges, hogy az elefántok GPS-es megfigyelése a jövőben előrejelző rendszerként is működhet. Ha a bejövő adatok arra utalnak, hogy az elefántok egy bizonyos régióban főként éjszaka aktívak, az orvvadászok jelenlétét jelezheti a vadőrMásfél ezerrel több mozambiki vadőrre lenne szükség az egyre agresszívabb orvvadászok miatt. öknek.

Forrás: Wikimedia Commons/Bjørn Christian Tørrissen

University of Twente, Save The Elephants, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!