A tudósok 127 milliárd tonnára becsülik a Harvey hurrikánnal lezúdult esőt

Amerikai tudósok számításai szerint 127 milliárd tonnányi eső zúdult le a HarveyÚszó tűzhangya flották lepték el a katasztrófa sújtotta Texast. hurrikánÉpségben átvészelte Hemingway háza és híres hat ujjú macskái az Irma hurrikán pusztítását. nal. A kalkulációt annak alapján végezték, hogy mennyit horpadt be a Föld az eső súlya alatt. “Megkérdezték, hány stadionnak felelne meg ez a tömeg. Azt mondtam, a New Orleans-i Superdomes stadion 26 ezerszeresének” – mondta Adrian Borsa, a Scripps Óceánkutató Intézet munkatársa.

Forrás:NASA

A Harvey, az IrmaÉpségben átvészelte Hemingway háza és híres hat ujjú macskái az Irma hurrikán pusztítását. és a Maria elnevezésű hurrikánok a Karib-tengerHamarosan annyi műanyag szemét lesz a Földközi-tengerben, mint hal. térségében és az Egyesült ÁllamokHőség tombol az Egyesült Államokban - Kalifornia egyes vidékein 52 fokot mérnek. MexikóHalak potyogtak az égből egy mexikói városban. i-öböl parti államaiban pusztítottak, a szélvihar mellett hatalmas árvizet okozva.

Forrás: NOAA

Az Amerikai Geofizikai Társaság New Orleans-ban zajló éves konferenciáján a tudósok elmondták, hogy a Harvey négyes erősségű trópusi ciklon özönvízszerű esőzése összefügg a légkörA második világháborúban ledobott bombák átmenetileg felmelegítették a légkört. megnövekedett károsanyag-tartalmával. A tengerekAz ENSZ 193 tagországa cselekvést sürget az óceánok és tengerek védelmében. felszíni vízhőmérséklete különösen magas volt a Mexikói-öbölben és az Atlanti-óceánon az idei hurrikánszezonban. A meleg óceánok a viharok “üzemanyagaként” működnek a tudósok szerint.

Forrás: NASA/Mike Trenchard, Earth Sciences & ImageEgy évtizede elveszett műholdját próbálja életre kelteni a NASA. Analysis Laboratory, Johnson Space Center

A Harvey azért okozott a texasi partokon rendkívüli károkat, mert lelassult, így az özönvíz igen keskeny sávra koncentrálódott. A hurrikánok történetének egyik legsúlyosabb esőzését zúdította a partvidékre. A csapadékmérők egyes helyeken 1270 milliméter esőt mértek. Ezek pontmérések voltak, Borsa azonban átfogóbb képetTudósok megalkották a mutáns enzimet, amely lebontja a műanyagot. akart kapni a mennyiségről, ezért megmérte, mennyit mozdult el a Föld felszíne az őt nyomó víz súlya miatt. Az elmozdulást nagy felbontású GPS-állomások hálózata rögzítette. A rendszer megmutatja az azonnali változást, amit az áradás okozott, de az ennél sokkal lassúbb elmozdulást is, ami a víz elpárolgása után megy végbe.

Forrás: defense.gov
Forrás: defense.gov

BBC, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!