A Tordai-hasadék

Cimkék: , , , , ,

A Tordai-hasadék ErdélyA felújított Tordai sóbánya. egyik leglátogatottabb természeti látványossága. A könnyen bejárható, jól kiépített kanyon20 gyönyörű kanyon a világ minden tájáról. csodaszép túrázóhely. Ha Kolozsvár, illetve TordaA felújított Tordai sóbánya. felé utazunk, mindenképp érdemes végig járni a nyaktörő sziklafalakban és számtalan barlangban is bővelkedő hasadékot. A Tordai-hasadék mészkő-hasadék a Torockói-hegységben, Erdélyben, nem messze Torda városA világ legszebb és leghíresebb terei. áA festői szépségű Huron-tó. l. 1938 óta védett terület. A hasadék a Torockói-takaróban a mezozoikumban keletkezett vulkáni és üledékes eredetű kőzeteken. A hasadék Peterdi-gerinc és a Kövesbérc-Szindi mészkőgerinc között alakult ki. Egy nagyobb beszakadt barlangrendszerből jött létre. Ezt beszakadt völgyet mosta a benne folyó Hesdát-patak ki sok-sok ezer éven keresztül, míg elnyerte mai formáját. 1983-ban természeti rezervátumnak nyilvánítják, mivel flórája és faunája olyan egyedi példányokat őriz, amelyek Európában ritkán vagy egyáltalán nem fordulnak elő. A Tordai hasadékban több mint 997 fajta növény Uluru - Kata Tjuta Nemzeti Park. él, amely a Romániában ismert növények több mint egy negyede. A hasadékban több védett állatfaj él, pl. a szirti sas, a fülesbagoly, valamint több különlegesTöbb mint 14 ezer éves, különleges barlangrajzokra bukkantak Spanyolországban. pillangóféle.

Tordai-hasadék

Tordai-hasadék

Tordai-hasadék

Ajánlott túraA világ legveszélyesebb gyalogos túrája a Sárga-hegyen . útvonal: Tordától legcélszerűbb autóval Mészkő (Cheia) felől megközelíteni a hasadékot, ahol egészen a bejáratánál lévő menedékháznál parkolhatunk. A hasadék falai csak alpinisták számára ajánlottak, a barlangokCsodálatos, egyedülálló barlangok . nagyobb részének megközelítése nehéz és veszélyesA Kawah Ijen vulkán kénbányászai. . A patak völgyében járható ösvény vezet, helyenként függőhidakkal. A túra során érintjük a Sárga-tornyot, majd a 200 m magas sima laposfalú Falkolosszus mellett haladunk el. Szép látvány a Csorgó, ahol kristálytiszta vízFolyómederbe botlott a Curiosity a Marson. csordogál szomjoltóként. A hasadék körülbelül a felénél található a Danila-tó, ahol tulajdonképpen a patak kiszélesedik, és álló víztükörnek tűnik a lassú folyása miatt. A tó után a Kis és Nagy-Balika barlangok következnek. A hasadék végén dönthetünk, hogy visszajövünk a patak mentén, vagy a piros turistautat választva, fölkapaszkodunk a hasadék peremére, s a jelzett turistaúton látványos sétával térA világ legszebb és leghíresebb terei. ünk vissza.

Tordai-hasadék

Tordai-hasadék

Tordai-hasadék

Tordai-hasadék

Tordai-hasadék

Tordai-hasadék

A hasadék keletkezésének legendája: sok monda és teória létezik a hasadék keletkezéséről. A legnépszerűbb legendaSan Galgano - legendás kard a kőben. szerint a győztes kun sereg üldözőbe vette Szent Lászlót, akit már-már utolért. De midőn a Szent király Istenhez fohászkodott, az alatta elhelyezkedő hegyHalálzóna - sokkoló képek a Mount Everest áldozatairól [18+]. megrepedt s áthatolhatatlan gátat vont a király és pogány üldözői közé. Tehát Isteni csoda hozta létre a hasadékot. A király lova patkójának a helye még ma is látszik az egyik kősziklán, a Patkós-kövön.

Más népi hiedelmek szerint egy óriási kincs van eldugva a Tordai-hasadék valamely barlangjába. A Dárius kincstára éppen az egyik ilyen barlangban – a Kéményseprő barlangban – van. Nem messze a hasadéktól ellátogathatunk Szent László kútjához is. A legenda szerint Szent László király harcolt a kunokkal errefelé, és megszomjaztak a vitézei. Belevágta a bárdját a kősziklába, s rögtön megeredt a forrás. Így mentette meg vitézeit a szomjúságtól. A Tordai-hasadékban látszik egy lófő, s a lónak az orrán bugyborékol a forrás, az a Szent László forrása.

Tordai-hasadék

Tordai-hasadék

Tordai-hasadék

Tordai-hasadék

Tordai-hasadék

Tordai-hasadék

Tordai-hasadék

Tordai-hasadék

Tordai-hasadék

Tordai-hasadék


Ha érdekesnek találod a cikket, oszd meg ismerőseiddel is!Ha tetszett, iratkozz fel hílevelünkre, hogy ne maradj le a friss cikkekről sem!

Látogatók egyéb keresései erre a cikkre:

Mit gondolsz erről a cikkről?
  • Nem tetszik
  • Érdekes
  • Gyönyörű
  • Elképesztő
  • Tetszik
  • Átlagos

Ajánló

Szólj hozzá a cikkhez!