A megszökött csempészállatok populációi jelentik az új reményt a veszélyeztetett fajok számára

Az illegális kereskedelemből származó, elszökött vagy szabadon engedett állatokMeggyógyított állatokat engedtek szabadon Kecskeméten. a természetben másodlagos populációkat alkotva hosszú távon a túlélést jelenthetik a kihalástól fenyegetett fajok számára – írta a BBC hírportálja. Luke Gibson, a Hongkongi Egyetem kutatója elmondta, akkor figyelt fel a jelenségre, amikor az újságban arról olvasott, hogy egy 23 aranyosarcú kakaduBorzasztó körülmények között, műanyag palackban csempészték a kakadukat. t rejtő illegális hajórakományt foglaltak le, melyben minden példányt egy-egy műanyag üvegpalackba rejtettek.

3

2

1

A kutató megtudta, hogy ez egy súlyosan veszélyeztetett fajKihalás fenyegeti az "élő kövületnek" számító kínai óriásszalamandrát. , ami meglepte, hiszen közvetlenül az irodája előtt számtalan ilyen madárElőszeretettel vadásznak madarakra az imádkozó sáskák. repkedett szabadon. Ekkor kezdett kutatásba kollégájával, Ding Li-Jong-gal közösen annak kiderítésére, hogyan honosodhatott meg magáRejtélyes tó keletkezett a tunéziai sivatagban. l, természetes élőhelyén kívül egy súlyosan veszélyeztetett faj. Kutatásaik során 49 olyan esetet tártak fel, amikor súlyosan veszélyeztetett fajokCsaknem 23 ezerre nőtt a kihalás fenyegette állat- és növényfajok száma. szökésük után új populációként meghonosodtak egy új területen.

kakadu-2

Fotó: Wikipedia/J. Patrick Fischer

Az aranyosarcú vagy kis sárgabóbitás kakadut (Cacatua sulphurea) elsősorban az illegális kereskedelem veszélyezteti. A vadorzók Kelet-IndonéziaHatalmas tengeri élőlény teteme festette vörösre egy indonéz sziget partját. erdeiben fogják el a madarakat, majd hajón szállítják elsősorban Hongkongba és Kínába, ahol nagy a kereslet az ott háziállatként tartott kakaduk iránt. Sokan azonban véletlenül vagy szándékosan szabadon engedtékSzabadon engedték az országban barangoló medvét. aranyosarcú kakadujukat, melyek aztán új populációt alkottak a szigeten. HongkongVaddisznó okozott riadalmat egy hongkongi plázában. kormánya illegálissá nyilvánította a madarak25 millió madarat ölnek meg évente a Földközi-tenger medencéjében. elfogását annak ellenére, hogy idegenhonos faj egyedeiről van szó. Mivel a városállam lakossága meglehetősen gazdag és viszonylag jól képzett, ritkaVideóra vették, ahogy egy hatalmas piton felfal egy kifejlett hiénát. , hogy az emberekSokkoló képek drogfüggőkről - Az emberi roncsokat gyártó Metamfetamin. megszegik a törvényt – ellentétben az állatok őshazájával, Indonéziával, ahol a madarak elfogása fontos bevételi forrás – magyarázta Gibson.

kakadu-3

Fotó: Wikipedia/opencage.info 

Ugyanakkor az újonnan létrejött populációban olyan negatív jelenségek is megmutatkozhatnak, mint a korlátozott genetikai állomány, a szokatlan betegségek vagy a közeli rokon fajok hibridElőször azonosítottak narvál-beluga hibridet a kutatók. utódainak létrejötte – tette hozzá a szakértő. A tanulmány a Frontiers in Ecology and the Environment című tudományos lap aktuális számában jelent meg.

Fotó: Wikipedia/ Udo Berg


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!