A marhahúspogácsa növényi alternatíváját készítik ausztrál tudósok

A marhahúspogácsa növényi alternatíváját készítik az ausztrál kormány tudományos ügynöksége (CSIRO) tudósai együtt egy gyorsétteremlánccal.

A kutatóintézet a Hungry Jackkel, a Burger King ausztrál partnerével hozta létre a v2food nevű céget. A hüvelyesekből készített szendvicsbetéttel a marhahús textúráját és ízét akarják utánozni, de rostokban és tápanyagokban gazdagabb, környezetbarátabb változatban.

Ausztráliában a húsmentes hamburgerek eladása 289 százalékkal nőtt 2010 és 2019 között a George Institute for Global Health közegészségügyi kutatóintézet kutatásApró tengeri állat segíthet felmérni az óceánok műanyagszennyezettségét. felmérése szerint. A CSIRO előrejelzései szerint a növényi alapú fehérjetáplálékok több mint hatmilliárd ausztrál dollár értékű iparággá nőnek 2030-ra.

© CSIRO

A Hungry Jack tulajdonosa, Jack Cowin azonban úgy véli, az iparágat nem kell a marhahúságazat ellenségének tekinteni. “Más közönséget célzunk meg, azokat, akik fenntarthatósági okok miatt most nem vásárolják a termékeinket” – mondta az ABC televíziónak.

A v2food igazgatója, Nick Hazell hozzátette, szükség volt a közös cégre a világ húsfogyasztásának növekedése miatt. “A tízmilliárd felé közelít a világ népessége, miközben az egy emberre eső húsfogyasztás is növekszik. A kalkulációk azt mutatják, valóban lehetetlen jóllakatni az egész emberiséget” – magyarázta.

A “hamis húsról” úgy tartják, egészségesebb, mint a valódi, Christina Pollard, a szingapúri Curtin Egyetem táplálkozás- és közegészségügy-szakértője azonban elmondta, hogy ezek a terméket gyakran semmivel sem egészségesebbek, mint az eredeti, mivel a hamishús-pogácsák hasonlóan tele vannak zsírokkal és sóval, valamint szintén a túlzottan feldolgozott ételek közé számítanak.(MTI)


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!