A férfi, aki saját esőerdőt vett

Az AmazonasVictoria Amazonica - a világ legnagyobb tündérrózsája. -medenceA világ legnagyobb medencéje. területén található a FöldAttenborough és bolygónk csodái - hazánkban is vettek fel jeleneteket a lenyűgöző természetfilmhez. legnagyobbVictoria Amazonica - a világ legnagyobb tündérrózsája. őserdeje, amely magába foglalja BrazíliaNem fenyegetik az erdőtüzek az Amazonas legmagasabb fáját. , PeruA Nazca-vonalak rejtélye. , Ecuador, KolumbiaKolumbiába kell átmenniük gyógyszerért és élelmiszerért a venezuelaiaknak. , VenezuelaKolumbiába kell átmenniük gyógyszerért és élelmiszerért a venezuelaiaknak. , Guyana, Suriname és Francia Guyana egyes területeit. Az esőerdőAnavilhanas Nemzeti Park - a Föld egyik legnagyobb édesvízi szigetvilága. ben fellelhető sokarcú növényvilág az egész világon páratlan szépségű. A faji változatosság itt a legnagyobb a Földön, becslések szerint km²-ként 75000 különböző fafajta, és 150000 magasabb növényVictoria Amazonica - a világ legnagyobb tündérrózsája. él itt. Az összsúlya pedig az itt élő élőlényeknek km²-ként megközelítőleg 90790 tonna.

Az Amazonas megmentése

AmazóniaHiganyszennyezés miatt rendkívüli állapotot hirdettek Amazóniában. többek közt állatvilágának változatosságáról is híres. Az esőerdőLáthatatlan tüzek pusztítanak az Amazonas esőerdeiben. ben levő fajok számát csak megbecsülni lehet, mivel az erdő nagy része máig ismeretlen a felfedezők előtt. Egyes források 5-10 millióra becsülik az itt fellelhető fajok számát. Eddig 1,4 milliót jegyeztek fel.

Az Amazonas megmentése

Az Amazonas megmentése

A Föld legnagyobb kiterjedésű esőerdeje azonban folyamatosan pusztul, a fák irtás elképesztő méreteket ölt. Ennek következményeként nem csak az élővilágA világ 10 legveszélyeztetettebb szépsége. került veszélybe, hanem a lecsupaszított területeken a talajerózió is felgyorsult és így egyre nagyobb károkat okoznak az időjárási jelenségek.

Az Amazonas megmentése

Tudjuk, hogy kivágják őket, de hát mit tehet ellene egyetlen ember!? Teljesen megszokott, hétköznapi gondolatok, mely a legtöbbünk fejében ott keringenek. Van azonban egy férfi, aki nem fogadta el, hogy képtelen változtatni a dolgok vészjósló menetén. Ő Charlie Hamilton James, természetfotóWorld Press Photo - díjjal jutalmazták Máté Bence gyönyörű fotóit. s, aki telefonon megvásárolt egy 0A bostoni melasz katasztrófa. ,4 km² esőerdőt az Amazonas vidékén, hogy megmentsen egy darabka földet és elindítson egy kampányt az esőerdők védelméért. Ez a férfi megmutatta nekünk, hogy igenis egyetlen ember is hozhat változást.

Az Amazonas megmentése

Izgalmas kalandjairól és a megdöbbentő kihívásokról, melyekkel kénytelen volt szembenézni, sorozat készült. A “Saját őserdőt vettem” című dokumentumfilmMi köze a harisnyának az ejtőernyőhöz?. a VIASATA valódi Trónok Harca. Nature műsorán látható szeptember 14­-től, feltárva azt a rengeteg izgalmat és érdekes helyzetet, ami egy saját esőerdő megvásárlásával jár. Charlie gyorsan megérti, mibe is vágott bele: a sorozat folyamán ráébred, hogy az Amazonas vidékét fenyegető problémák mindegyike a lába előtt kötött ki, a drogkereskedelemtől és illegális aranyásáson és fakitermelésen kívül egészen a mélyszegénységig.

Az Amazonas megmentése

Az Amazonas megmentése

Sokan azt hiszik, hogy nincs közünk az esőerdőkhöz, mert a világ másik végén vannak. Az igazság az, hogy van. Nagyon is sok. Alapvetően bele se gondolunk, hogy mennyi mindent köszönhetünk a körülöttünk lévő növényeknek, legfőképpen a fáknak. Az út melletti fasortól kezdve az Amazonas őserdőkig a fák:

Az Amazonas megmentése

Elmélyedve az őserdők növényeinek és hihetetlen állatvilágának szépségében felmerül bennünk a kérdés: Vajon mi mit tehetünk a körülöttünk lévő természetVictoria Amazonica - a világ legnagyobb tündérrózsája. ért?

És a válasz szinte azonnal érkezik:

  • Ha csak apró lépésekkel is, de válasszunk környezetkímélő életmódot és biztassuk erre ismerőseinket is. A víz takarékos használatával, a villany leoltásával, mikor nincs rá szükség, vagy a hulladék szelektív gyűjtésével már tudunk tenni valamit a környezetünkért.
  • Vegyünk részt közösségi természetvédő programokban. A kellemes időtöltés, amit például egy faSzent fa az út közepén. ültetés jelenthet, még a jó tett érzésével is gazdagítja napunkat és helyreállítja a sérült ökoszisztémát.
  • Támogassuk a környezetkímélő vállalatok működését, amik újrahasznosítással, védelemmel vagy mentéssel foglalkoznak. Nézzünk utána, hogy valóban környezetbarát-e!
  •  A környezettudatosság a vásárlásnál is fontos szempont lehet: például válasszunk újrahasznosított papírt a boltban.

Az Amazonas megmentése


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!