99 éve nem látott napfogyatkozásra készül az Egyesült Államok

Kilencvenkilenc éve nem látott, teljes napfogyatkozásra készül az Egyesült ÁllamokAz Egyesült Államok ismét embert küldene a Holdra. : augusztus 21-én a nyugati parttól a keleti partig, egy az egész országot átszelő sávban látható lesz, ahogy a HoldFélmillió dollárért cserélhet gazdát a Holdról származó, kivételes meteorit. teljesen kitakarja a Napot. Legutóbb 1979-ben volt olyan teljes napfogyatkozásIlyen volt a részleges napfogyatkozás. , amely a kontinentális Egyesült Államok egyes részeiről látható volt, a mostanihoz hasonló esemény azonban utoljára 1918-ban következett be.

Forrás: Wikimedia Commons/Luc Viatour

Teljes napfogyatkozásTuristák százezrei figyelték Chile sivatagában a rég nem látott teljes napfogyatkozást. esetén a Hold elhalad a NapMinden korábbinál közelebb kerül a Naphoz a NASA forradalmian új szondája. és a FöldEgy frissen felfedezett kisbolygó száguld el a Föld közelében. között, rövid időEgy másodperccel hosszabb lesz a holnapi nap. re teljesen kitakarja a Napot, így annak csak külső légköre, koronája látható az égbolton. Kedvező időjárás esetén augusztus 21-én Oregontól Dél-Karolináig 14 államban lesz megfigyelhető a teljes napfogyatkozás délelőtt 10 óra 16 perc és délután 2 óra 48 perc között.

Forrás: eclipse2017.org

Az “amerikai sötétség” lázban tartja a tudósokat és a lakosságot is. Az Egyesült Államok északnyugati térségétől délkeletig húzódó, mintegy 100 kilométer széles sávban látható égi jelenség mintegy két és fél percig tart majd. Ezen a területen 12 millióan élnek, további 200 millióan pedig egy napi utazásra. Ráadásul a Hold árnyéka 20 nemzeti parkon is átvonul. Sok városban fesztiválokkal készülnek a látványosságra, a szállodaszobákat sok helyen már évekkel előre lefoglalták. A hatóságok – amelyek pontosan két hónappal az esemény előtt, szerdán indítottak kampányt a lakosság tájékoztatására – forgalmi dugókra is számítanak, amikor az ég elsötétül Oregontól Dél-Karolináig.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA"Halottnak nyilvánították" az Opportunity marsjárót. ) az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatallal (NOAAAz eddigi legfejlettebb időjárás-megfigyelő műholdat lőtte fel az Egyesült Államok. ) és más intézetekkel közösen Washingtonban tartott sajtótájékoztatóján Martin Kopp, az országos autópályaElkészült Kína első, folyó felett haladó autópályája. -kezelő hatóság munkatársa arra szólította fel az embereket, hogy ne az utolsó pillanatban induljanak útnak, és ne táborozzanak le az autópályák mentén. A szakértők arra is figyelmeztetik az érdeklődőket, hogy speciális szemvédő nélkül csak akkor biztonságos a Napba nézni, amikor a napfogyatkozás eléri a csúcsát, tehát a Nap felszínét teljesen kitakarja a Hold.

Forrás: NASA/Solar Dynamics Observatory

A tudományos megfigyelések előkészületei is zajlanak már: 11 műholdAz eddigi legfejlettebb időjárás-megfigyelő műholdat lőtte fel az Egyesült Államok. , három repülőgépPéldátlan amerikai légtérzár 2001.09.11-én [Videó]. és több mint 50 meteorológiai léggömb figyeli majd a napfogyatkozást, amelyet élőben is közvetítenek. A megfigyelésben a Nemzetközi ŰrállomásKisebb lyuk keletkezett a Nemzetközi Űrállomáson egy mikrometeor becsapódása miatt. (ISS) asztronautái is részt vesznek. Emellett a Földről több ezer privát teleszkóp is követi, amint a Hold elhalad a Nap és a Föld között. A kutatók célja, hogy új információkat szerezzenek a légkör változásairól és a napkoronáról, a Nap légkörének ritkaKülönleges égi tünemény - kilenc órán át volt látható egy szivárvány Tajvanon. és kiterjedt legkülső részéről. A meteorológiai ballonokkal a Holdnak a Földre vetett árnyékát jegyzik fel, amely nem kerek, hanem szabálytalan alakú. Ezen kívül a rövid ideig tartó “nappali éjszakának” az állatokra és a növényzetre kifejtett hatását is megfigyelik.

Egész Észak-Amerikában tapasztalható lesz részleges napfogyatkozásIlyen volt a részleges napfogyatkozás. , de a részleges és a teljes napfogyatkozás között “szó szerint akkora a különbség, mint az éjjel és nappal között” – mondta Rick Fienberg, az Amerikai CsillagMegfejtették az univerzum legtitokzatosabb csillagának rejtélyét. ászati Társaság kutatója. Kiemelte, hogy még 99 százalékos napfogyatkozáskor sem látható a napkorona. Teljes napfogyatkozáskor leesik a hőmérséklet, a horizonton pedig a naplemente színei gyűrűFelemészti saját gyűrűit a Szaturnusz. znek. ”Az ég mély alkonyati kékké válik, előtűnnek a fényes csillagok és bolygóFelemészti saját gyűrűit a Szaturnusz. k. Az állatok furcsán viselkednek, mintha a világ vége jött volna el” – tette hozzá. Valahol a Földön megközelítőleg minden évben látható egy teljes napfogyatkozás, árnyéka azonban többnyire az óceánokra vagy kies területekre esik.

eclipse2017.org, NASA, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!