Zambia betiltja a nagymacskák vadászatát

Zambia betiltotta a veszélyeztetett nagymacskák, köztük az oroszlánok és leopárdok vadászatát, mivel természetvédelmi területeinek turistaforgalma jóval jövedelmezőbbnek bizonyult a sportvadászatnál – jelentette be a dél-afrikai ország turisztikai minisztere. Sylvia Masebo szerint a nagymacskák száma egyébként is túlságosan alacsony a fenntartható vadászathoz. A turisták azért mennek Zambiába, hogy oroszlánokat lássanak, így ha elveszítik ezeket az állatokat, akkor megölik a turizmust. A szafarivadászatból befolyó évi hárommillió dollár (667 millió forint) nem éri meg a helyi vadállomány kimerítését.

A dél-afrikai állam leopárdpopulációjának mérete ugyan nem ismert, az oroszlánok száma viszont a becslések alapján nem haladja meg a 4500-at. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint az afrikai földrész teljes oroszlánállományára vonatkozó becslések a nagyjából húszezertől egészen harmincezerig terjednek. A nagymacskák száma folyamatosan csökken az olyan tényezők miatt, mint az állataikat féltő gazdák fellépése, illetve az oroszlánok táplálékforrásainak és természetes élőhelyeinek elvesztése.

Zambia betiltja az oroszlánok és leopárdok vadászatát

Zambia a szomszédos Botswanát követve döntött a nagymacskák vadászatának betiltásáról. Botswanában 2014-től tilos lesz mindenfajta sportvadászat, mivel az ország szintén azon fáradozik, hogy természetvédelmi területeiből népszerű turistacélpontokat varázsoljon. A trendet a gazdag vadvilággal rendelkező Kenya indította útjára, amikor évtizedekkel ezelőtt megálljt parancsolt a trófea- és sportvadászatnak.

Az oroszlánok és leopárdok a legveszélyesebbnek ítélt afrikai állatokra kitalált nagy ötös tagjai. Ezek az állatok – a két nagymacska, az elefánt, az orrszarvú és a kafferbivaly – képezik a trófeavadászok legkedveltebb célpontjait a szafarikon. Az orrszarvútülök és az elefántagyar iránti növekvő ázsiai kereslet miatt a kontinens déli részén egyre súlyosabb problémát jelent ezeknek a nagytestű állatoknak az illegális vadászata.

Zambia betiltja az oroszlánok és leopárdok vadászatát

Zambia betiltja az oroszlánok és leopárdok vadászatát

Zambia betiltja az oroszlánok és leopárdok vadászatát


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!