Vadnyugati szellemvárost kínálnak eladásra Amerikában

Egy régóta elhagyatottan álló történelmi városkát kínálnak eladásra Kaliforniában: az Inyo hegységben található Cerro Gordo 22 épülete, hatalmas földterülete, sőt a hozzá tartozó bányászati jog is új tulajdonosra vár. A település egyik érdekessége, hogy az első bányaváros volt Sierra Nevada déli vidékén, és az úgynevezett “ezüstúton” feküdt, amely Los Angeles-nél ért véget és részben annak növekedésért és a gazdasági fellendüléséért is felelős.

Forrás: Bishops Real Estate
Forrás: Bishops Real Estate

1868-ban Mortimer Belshaw üzletember nyitott bányát a kopár vidéken, s Cerro Gordo rövid időn belül Kalifornia legnagyobb ólom- és ezüstkitermelőjévé vált. A hőskorát élő vadnyugati városkában azonban nem volt túl biztonságos az élet, a Los Angeles Times szerint ugyanis hetente egy ember lett gyilkosság áldozata.

Az Owens-völgyben elterülő település virágzása nem tartott túl sokáig, ugyanis néhány évtized után gyors hanyatlásnak indult az ezüst értékének csökkenése, valamint egy pusztító tűzvész miatt. 1920-ra már csak tíz ember élt itt, majd több más amerikai bányavároshoz hasonlóan teljesen elnéptelenedett.

Forrás: Bishops Real Estate
Forrás: Bishops Real Estate

Cerro Gordo jelenleg is magántulajdonban van, évek óta turistákat vezetnek körbe a településen fejenként 10 dollárért, a befolyó összeget pedig állagmegóvásra fordítják. Nemrég a tulajdonosok úgy döntöttek, eladják a szellemvárost, amelyet a Bishops Real Estate ingatlanügynökség 925 ezer dollárért (250 millió forintért) hirdetett meg. A bányavárosban megmaradt, többnyire jó állapotban lévő épületek közt egyébként lakóházak, egy fogadó, egy kápolna és egy kocsma is van.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!