Tisztázandó fogalom: székhelyszolgáltatás

Manapság sokan kezdenek valamilyen üzleti vállalkozásba. Az üzleti vállalkozásnak székhelycímmel is rendelkeznie kell, legyen szó bármilyen magyarországi címről, legyen szó egy budapesti, vagy éppen egy vidéki vállalkozásról.

A cégek, vállalkozások megfelelő működéséhez és gördülékeny ügyintézésében nagyon sokat segíthet az úgynevezett székhelyszolgáltatás.

Cégeknek, vállalatoknak kötelező megtanulni ezt a szót: székhelyszolgáltatás

Mi is az a székhelyszolgáltatás? A székhelyszolgáltatás nagyon sok segítséget nyújthat a már meglévő cégeknek és vállalkozásoknak, de akkor is a rendelkezésünkre állnak, ha éppen most gondolkodunk cég alapításán, vagy szeretnénk valamilyen vállalkozásba kezdeni. A székhelyszolgáltató, többféle szolgáltatással támogathatja az adott céget, vagy éppen vállalkozást.

Miért van szükség székhelyre, ha vállalkozni kezdünk, ha céget alapítunk?

A 2006. évi V. törvény (7. § 1.) világosan megfogalmazza, hogy a cég bejegyzett irodája lesz a cég székhelye. A cég székhelye lesz egyben a cég levelezési címe, itt találhatók meg a cég hivatalos iratai, ide érkeznek a hivatalos levelek, innen kézbesítik azokat, és azok őrzése is ebben az irodában történik. Egyszóval, a cég székhelyén történnek a céggel kapcsolatos ügyintézések, viszont, ha ez más címen zajlik, azt mindenképpen fel kell tüntetni a cégjegyzékben és a létesítő okiratban is.

A 2006. évi V. törvény (7. § 2.)azt is leírja, hogy a cég telephelye, nem azonos a cég székhelyével. A törvény ezen bekezdése a cég fióktelepéről is említést tesz, amelyet olyan telephelyként jelöl meg, amely más településen található, mint a cég székhelye. Szintén ugyanennek a paragrafusnak a 4. bekezdése kitér a székhelyszolgáltatás útján biztosított székhely használatra is: „Cég székhelye, telephelye, és fióktelepe olyan ingatlan lehet, amely a cég tulajdonát képezi, vagy amelynek használatára – ideértve a székhelyszolgáltatás útján biztosított székhelyhasználatot is – a cég jogosult.”

Székhelyszolgáltatás, a 2017. évi törvény értelmében

Sem a vállaltok, sem a vállalkozások, sem pedig a cégek nem kerülhetik el a székhely megjelölését, hiszen e nélkül ma nem működhetnek. A vállalkozók, a vállalatok és a cégek azonban fordulhatnak a székhelyszolgáltatókhoz, akik sok-sok terhet vehetnek le a vállukról. Ezt nevezzük tehát székhelyszolgáltatásnak.

A 2017. évi CL. törvény, illetve a 7/ 2017. (VI. 1.) IM rendelet is meghatározza a székhelyszolgáltatással kapcsolatos feladatokat. Ezek szerint, a székhelyszolgáltatót maga az adózó bízza meg többek között olyan feladatokkal, mint az adózó üzleti és hivatalos iratainak átvétele, megőrzése, vagy a székhellyel kapcsolatos kötelezettségek teljesítése.

A 2005-ben alakult Logosz Cégcsoport egyik kiemelt szolgáltatása, a székhelyszolgáltatás. A cégcsoport egyéb szolgáltatásai közé tartozik a cégalapítás, a cégmódosítás, a cég adásvétel, a bélyegzőkészítés Budapesten és vidéken. már 19 különböző irodában.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!