Testközeli találkozás egy hatalmas bálnával

Néhány szörfösnek hihetetlen élményben volt része Sydney északi partjainál, amikor egy bálna a part közelébe úszott. A szörfösök a Freshwater nevű tengerpartnál találkoztak a hatalmas déli simabálnával. Egy helikopter kamerája lefilmezte, ahogy egyre közelebb kerültek az óriási állathoz.

Bálna

Bálna

Egy kifejlett déli simabálna 15-18 méter hosszú, testtömege pedig 50-95 tonna. A déli simabálna egyik különös ismertetőjegye, hogy fején szemölcsszerű kinövések találhatók. Törzse zömök és kövér, hátuszony nincs rajta. Feje óriási méretű, testhosszának mintegy egynegyedét teszi ki. Szájürege hatalmas. Felső állkapcsának mindkét oldalán 230-390 szila (lemez) nő. A szilák akár 2,4 méter hosszúak is lehetnek, és sörteszerű fonalak borítják őket. Az állat társas és általában kis családban él. Tápláléka az állati eredetű planktonszervezetek, főleg a lebegő evezőlábú rákok, továbbá krill és a tengeri pillangók. A táplálékáért akár 350 méter mélyre is lemerülhet.

Bálna

A bálnákkal való találkozás nem éppen veszélytelen, tavaly is volt rá példa, hogy egy bálna súlyosan megsebesített egy szörföst Ausztráliában. A hatóságok rendszeresen felhívják a figyelmet arra, hogy az úszók 30 méternél, a szörfösök és a hajósok pedig 100 méternél közelebb ne merészkedjenek az óriási állatokhoz.

A videón láthatjuk, hogy a kíváncsi szörfösök csak pár méterre voltak a hatalmas tengeri emlőstől. A természetvédelmi hivatal szerint egyébként egy terhes bálnáról lehet szó.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!