Rózsaszínbe öltöztették Kínát a virágba boruló cseresznyefák és azáleák

Látványosan köszöntött be a tavasz Kína több tartományában is, köztük Kujcsou és Jünnan gyönyörű vidékein, ahol cseresznyefák, barackfák és azáleák ezrei borultak virágba.

A cseresznyevirágzás kultusza igazán Japánban teljesedett ki, de Kínában is jelentős esemény, s rengetegen a csodájára járnak a mesébe illő látványnak. A japánul szakurának nevezett cseresznyevirágot a szigetországban legendás vallási kultusz övezi, az identitás részének tekintik. Össznemzeti hagyomány, hogy tavasszal, a virágzás időszakában családok, barátok, kollégák országszerte a rózsaszín és fehér virágok tengerében, a fák alatt találkoznak, piknikeznek, és csodálják a természet ajándékát. Japán évtizedeken át ajándékozott értékes csemetéket baráti gesztusként különböző országoknak. Pekingben például a Jüjüantan parkban több mint 2000 cseresznyefa található, közülük körülbelül 200 Tokió adománya.

A Kínai Botanikusok Társasága szerint a világon fellelhető körülbelül 150 féle cseresznyevirágból Kínában több mint 50 honos. A Kínai Cseresznyevirág-szövetség szerint történelmi hivatkozások azt bizonyítják, hogy cseresznyevirágot először Kína területén találtak.

De nemcsak a cseresznyefák rózsaszín és fehér virágai pompáznak ilyenkor, hanem a rododendronok nemzetségébe tartozó, élénk színű azáleák is szirmot bontanak. Az azálea Kínában a nőiesség szimbóluma. Kínai nevének jelentése kakukkvirág, ezt abból a Szecsuan tartományban élő hiedelemből eredeztetik, miszerint az azálea az örökké síró kakukk vércseppjeiből sarjad.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!