Roona Begum – a legnagyobb fejű kislány

Az 18 hónapos  indiai  Roona Begumnak a feje ötször nagyobb volt, mint egy normál gyereké.  A gyereken szerencsére megesett a világ szíve, és így elegendő pénz gyűlt össze az operációra, amely megváltoztatta életét. A kislányt egy orvoscsoport megműtötte Indiában, így most már lehet reménykedni abban, hogy jobb lesz az életminősége, mint korábban.

Roona Begum

Roona Begum

Roona Begum élete eddig szörnyű volt, hiszen vízfejjel született, és soha egyetlen egy orvos sem segített neki és a családjának abban, hogy emberhez méltó életet élhessen. Ha a felgyülemlett agyvizet időben lecsapolják, nem nőtt volt háromszorosára a gyerek feje. Ráadásul miután a koponyavarratai bezáródtak, nem is tudott tovább növekedni a térfogata, és a feszítő érzés miatt a kislány állandóan szenvedett.

Roona Begum

Roona Begum

A gyermek több hónapja folyamatosan szédült, hányingerrel küzdött, és nagy volt az esély arra, hogy látászavara legyen, illetve elveszítse a beszédkészségét. Apja mindent megpróbált, hogy kezeljék a kislányt, de nem sok lehetősége volt, hiszen egy téglagyárban dolgozik, napi 800 forintért, így az életmentő műtétet soha nem tudta volna finanszírozni. Abdul Begum attól rettegett a legjobb, hogy a kislánya szellemi fogyatékos is lesz, ha nem segítenek rajta időben.

Roona Begum

A család a médiához fordult segítségért, és úgy tűnik, nem hiába. Új-Delhiben egy magánkórházban megműtötték a kicsit egy alapítvány közbenjárásának köszönhetően. Roona 94 centis fejkerülete már csak 74 centiméteres és az orvosok szerint már az is csoda, hogy életben van, hiszen a legtöbb vízfejű egyéves kora előtt meghal.

Roona Begum

Az orvosok szerint jól viselte a műtét a kislány, és lehet abban reménykedni, hogy felépül. “Mondták és láttam is képeket Roona fejéről, de amikor élőben találkoztunk nagyon meglepődtem, nem számítottam arra, hogy ilyen nagy” – mondta a kezelőorvosa, aki szerint folyamatosan kell lecsapolni az agyvizet, hogy a gyerek szervezet tudjon alkalmazkodni a megváltozott helyzethez. “A legnagyobb probléma az volt, hogy már a szemét sem tudta lecsukni” – tette hozzá.

roona-mutet

Az anya arról beszélt a sajtónak, hogy bár a szomszédok átjöttek játszani a kicsivel, az ő szülei nem vettek Roonáról tudomást, mert nem normális gyerekként született. A család iszonyú hálás azért, hogy segítenek a kislányukon, és mint mondták: ennél több nem kis kell nekik a valódi boldogsághoz. A kislány egy négy hónapos műtétsorozatba kezdett bele, amelynek összköltsége 30 ezer font – 10,7 millió forint

Roona Begum

Roona Begum

roona

VIDEÓ:


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!