Ritkán látható, különös tengeri élőlényeket fedett fel az apály egy ausztrál strandon

Igen ritkán látható, különös teremtményeket, fehér szívsünöket fedett fel az apály egy északnyugat-ausztráliai strand homokjában. Az apró termetű, mindössze 5-6 centiméter hosszú állat szív alakú és sűrű, puha, homokszínű tüskék borítják. A leginkább szőrős burgonyára emlékeztető tengeri élőlény apálykor szívókás lábaival a homokban ásva halad előre és közben algával táplálkozik.

Forrás: Wikimedia Commons/Ecomare/Oscar Bos
Elpusztult fehér szívsün tüskék nélkül (Forrás: Wikimedia Commons/Ecomare/Oscar Bos)

A Broome városában található Cable Beach strandjára érkező turisták végignézhették, ahogy a sünök hosszú „ösvényeket” hagynak maguk után a nedves homokban. Az Environs Kimberley természetvédelmi szervezet ökológusa, Malcolm Lindsay az ABCnek nyilatkozva elmondta, hogy a tengeri sünök meglehetősen gyakoriak Ausztrália trópusi strandjain, ám mégis igen ritkán látni őket.

„Azt hiszem, az emberek most azért találkoznak velük, mert különösen alacsony az apály és elmossa a homokot” – mondta a szakember.

A kifejlett állat szív alakú, és sűrű, puha, homokszínű tüskék borítják, amelyek többnyire hosszában a hátsó perem felé mutatnak. Amikor a szívsün a tápanyagban gazdag, nedves homokban ás, a testfolyadékkal teli ambulakrális lábacskák segítségével táplálékot vesz fel, és egyszerű szájnyílásába juttatja. Néhány ambulakrális lábacska eléri a felszínt és beengedi a légzéshez szükséges vizet. A homokszínű ásószerszámai olyan puhák, hogy inkább serték, mint tüskék, emiatt nem jók a védekezésben.

Sea Potatoes

Have you ever seen a sea potato on a North Queensland beach? 🏖️

These little guys are also known as heart urchins and they’re showing up at low tide on Cable Beach, Broome.

What’s the weirdest thing you’ve spotted in the sand? 🐚🐡

Közzétette: ABC North Queensland – 2018. október 14., vasárnap


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!