Pusztító erdőtüzek tombolnak Szibériában – közel 3 millió hektáron harapóztak el a lángok

Rendkívüli állapotot vezettek be a kiterjedt erdőtüzek miatt Szibéria három régiójában; a Krasznojarszki területen, Irkutszk megyében és Burjátföld egy részén – közölte az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma. A tárca közleményében rámutatott, hogy a tűzvész füstje Szibéria és az orosz Távol-Kelet más régióra is átterjedt. Alekszandr Csuprijan miniszterhelyetts kijelentette, hogy a lángok csaknem 3 millió hektáron harapóztak el, a tűzoltók mintegy 500 tűzfészek helyét határozták meg.

Forrás: NASA/Jeff Schmaltz, MODIS Rapid Response Team, Michon Scott

A minisztérium döntése előtt már meghaladta a félmilliót az aláírások száma azon, a change.org oldalon közzétett online petíción, amely rendkívüli állapot bevezetését sürgette az orosz kormánytól a hetek óta pusztító erdőtüzek miatt. A kérvény szerzője, Olga Kozulina szerint a katasztrófa sújtotta területen égő erdők füstje még 700 kilométerrel távolabbi területeken, így Tomszk megyében, Hakaszföldön, Kemerovóban és Novoszibirszkben is eltakarja a napot.

More than two million hectares on fire in Siberia, with turndra on fire destryoing the permafrost. Most fires will not…

Közzétette: The Siberian Times – 2019. július 26., péntek

 

A pusztító erdőtűz a permafrosztot is érinti, és valószínűleg helyrehozhatatlan kárt okoz a tundrában. Több helyen az északi félteke “tüdejét” jelentő boreális erdők is lángolnak, melyek területén több száz éves fák magasodnak.

A tüzet sok helyen nem oltják, mert egy 2015-ben bevezetett szabály felhatalmazza az érintett helyi hatóságokat arra, hogy ha a lángok lakott területeket és gazdasági objektumokat nem fenyegetnek, és ha az ellenük folytatott küzdelem költségei meghaladnák az okozott kárt, eltekintsenek ettől. Szibérián kívül Alaszkában és Grönlandon is sarkköri erdőtüzekkel küzdenek, ezek kiterjedése azonban meg sem közelíti az Oroszországban tomboló tűzvészt.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!