Ősi építményt fedeztek fel a Kukulkán maja piramisban

Eddig ismeretlen, 10 méter magas, piramisszerű, ősi építményt fedeztek fel Kukulkán, a tollas kígyóisten piramistemplomában a maja-tolték romvárosban, Chichén Itzában mexikói kutatók. Valószínűleg rámpa vagy lépcső, egy oltár és egy fal vagy oszlop, mondhatni egy kisebb méretű piramis lehet az – közölték a Mexikói Autonóm Nemzeti Egyetem (UNAM) szakértői. Az építményrészeket, amelyek az i.sz. 550-800 közötti időkből származnak, elektromos tomográf segítségével fedezték fel.

chichen-itzaFotó: Wikipedia/Raymond Ostertag

A Kukulkán piramis szakaszonként épült fel. A ma látható rész 1050 és 1300 között. Az 1930-as években felfedezett alsóbb építmény a 800 és 1000 közötti időszakból származik. Akkoriban a Yucatán-félszigeten élő maják keveredtek más közép-amerikai kultúrákkal. A most felfedezett legalsó rész a tiszta maja korszakból eredeztethető. “Erről a korszakról csak kevés információval rendelkezünk” – mondta el Denisse Lorenia Argote régész.

chichen-itza-3Fotó: Wikipedia/Daniel Schwen

Chichén Itzá Mexikó egyik legfontosabb régészeti helyszíne. A romváros 1988 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján. ”Olyan, mint az egymásba illeszthető orosz baba. A nagy piramis alatt van egy másik, és az alatt egy harmadik” – mondta René Chávez projektkoordinátor a felfedést ismertető sajtóértekezleten. A szakemberek szerint a piramisokat különféle okok miatt építették egymásba, például szerkezetének állagromlása, esetleg a társadalomban új vezető megjelenése miatt.

chichen-itza-2Fotó: Wikipedia/Lfyenrcnhan

A régészek tavaly fedezték fel, hogy a Kukulkán piramistemplomot föld alatti folyózug fölé építették, amit sziklaréteg fed. Ezek a föld alatti folyók a Yucatán-félszigeten elterjedt kútszerű karsztképződményeket (cenote) kötik össze.

chichen-itza-4Cenote (Fotó: Wikipedia)


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!